Ha szíved nagyon ver, akkor állj meg, mert baj lehet. Az érzés, hogy kezdesz túlpörögni, lüktet a vér a füledben, dörömböl a szíved, kapkodva veszed a levegőt, nagyon is valós. Ugyanakkor nem mindig jó, ezért figyelj a pulzusodra. A pulzusszám árulkodik arról, hogy éppen mennyire terheled magad, milyen a kondíciód, milyen az edzettséged, s hogy milyen fizikai állapotban vagy.

Az, hogy a pulzusszám minősítése éppen magas, vagy alacsony, sok tényezőtől függ. Nem mindegy, hogy a vizsgált személy mennyi idős, milyen nemű, mennyire az edzett, beteg-e, van-e túlsúlya, vagy nincs.

Például egy statikus terhelésre szakosodott szervezetnek más pulzusszámot kell produkálnia, mint egy dinamikus sportot űzőnek. Aki például hosszútávfutó, annak a csúcsteljesítményt hosszú időn keresztül kell leadnia, míg a sprinter pillanatok alatt adja ki magából az energiát. Ez pedig tökéletesen nyomon követhető a pulzusszámmal.

Természetesen megvannak a szélső értékek, amelyek felett a pulzusszám folyamatosan nem lehet, mert az károsodáshoz vezethet. Nincs ugyan  tökéletes számítási mód erre, de a 220 mínusz testsúly képlet alkalmazható.