Nagy tévedés lenne azt állítani, hogy nem előzhetjük meg” – figyelmeztet szakértőnk.

érvizsgálat

A hirtelen szívhalál elnevezés nem egyetlen betegséget takar, hanem több lehetséges kórfolyamat legsúlyosabb szövődménye.

Számtalan veleszületett vagy szerzett szívgyógyászati megbetegedés (anatómiai eltérések, billentyűhibák, szívizombetegségek, vezetési zavarok, érbetegségek stb.) végződhetnek a keringés hirtelen leállásával akár ritmuszavar, akár szívleállás eredményeként. A hirtelen szívhalál tehát nem sorsszerű, minden esetben áll mögötte olyan megbetegedés, amely korábban lehet, hogy csak egészen enyhe tüneteket okozott, vagy teljes panaszmentesség mellett „néma, de kockázattal járó” kórkép formájában alakult ki.

Megelőzni mindig könnyebb a bajt, mint egy elkeseredett, nehéz helyzetet visszafordítani, ahol a lehetőségek egyébként is igen szűkösek. Éppen ezért fontos, hogy különösen akiknél a családban már előfordult hirtelen haláleset vagy nagyobb fizikai és/vagy pszichés stressz terhelésnek vannak kitéve, időnként akkor is vegyenek részt szív- és érrendszeri szűrővizsgálaton, ha egyébként panaszmentesek.

Ugyanígy természetesen az ismert, típusos panaszok mellett, mint a terhelés során jelentkező mellkasi, toroktáji, akárcsak enyhe, pár perces nyomó, szorító fájdalom, légszomj, szívdobogásérzés, bevezető tünetek nélküli eszméletvesztés. Minden panasz fontos lehet, különösen, ami pihenésre enyhül. http://napidoktor.hu/cikk/104.23446/A-hirtelen-szivhalal-megelozheto

Érdemes időben elvégeztetni a szükséges vizsgálatokat, hogy ki se tudjon alakulni az egészségügyi probléma, ami elkerülhető lett volna a korábbi vizsgálattal!

Hogyan tovább? Válassz a következő lehetőségek közül!

Tetszett a bejegyzés?
Oszd meg ismerőseiddel a Facebookon, vagy küldd el nekik e-mailben.

Hidd el, hálásak lesznek az információért.

Ugye, Te már tagja vagy rajongói oldalunknak?
Mit sportoljak? Facebook-oldal