Molnár Tamás antropometriai vizsgálatAntropometriai vizsgálat – sportágválasztási tanácsadás kérdés kapcsán saját történetén keresztül tudhattuk meg például Molnár Tamástól, a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázótól, hogy ő miképpen került a medencébe. „Hétéves lehettem, amikor lementem dzsúdózni, de összesen négy edzésen vettem részt. Az orvos javasolta, hogy a tartásom miatt inkább valamilyen vízi sportot nézzek magamnak, így kezdtem úszni, azonban a faltól falig való vég nélküli úszkálás már akkor sem jött be nekem, így kötöttem ki a vízilabdánál.”

A nemzetközileg is elismert szakember harminc év tapasztalatairól beszélt, ahol csaknem százezer (!) eddig sportolókon elvégzett mérésekből rengeteg információ kapott és elemzett eddig.

Antropometriai adatok alapján …

…. előre meghatározható a várható testmagasság, a testalkat, a testtömeg, de ami fontos, teljes képet kaphatunk a sportágválasztásnál, vagy akár egy sportágon belül az adott posztok kiválasztására.

Nem lesz nyilván jó, ha egy várhatóan alacsony gyereket kapusnak nevelünk, vagy egy könnyű, de gyors fiút védőnek állítunk, de már a sportágválasztásnál is nagyon sok segítséget tud nyújtani az antropometria vizsgálat.

Az egyesület tervei között szerepel, hogy egy folyamatos együttműködést alakít ki a doktorral, amelyben időszakos mérésekkel tudja segíteni az edzők munkáját. Ezt szeretnénk kiterjeszteni a kozármislenyi Janikovszky Éva Általános iskola szeptembertől induló sporttagozatára is, amivel a szülők is óriási segítséget kapnak. Ugyanis nagyon kis korban kiszűrhető és kezelhető testi vagy szervi problémákra is fényt derítenek a vizsgálatok

A sportágválasztást hazánkban leginkább az határozza meg, hogy milyen klub van a közelben, mit sportoltak a szülők vagy melyek a divatos sportágak. Csakhogy ezek a szempontok sok esetben nem esnek egybe azzal, hogy képességei révén milyen területen számíthat a gyerek sikerélményre.

Antropometriai vizsgálat

Dr. Petrekanits Máté 1982 óta, azaz közel harminc éve végez antropometriai vizsgálatokat a TF-en. Mára mintegy százezres mintát alapul véve, közel nyolcvan sportág adatait összevetve tudja kiértékelni az eredményeket.

„Tulajdonképpen az összes magyar világ- és olimpiai érmes megfordult a kezem alatt” – mondta a nemzetközileg is elismert szakember az MTI-Pressnek.

A mérések segítségével egy gyereknél megállapítható:

  • a várható felnőttkori testmagasság,
  • testtömeg,
  • testalkat és testösszetétel,
  • valamint az erősíthetőség,
  • a terhelhetőség.

Ennek alapján ajánlunk számára előnyös sportágakat, jelezzük, hogy melyeket nem érdemes űznie.

És hogy mennyire megbízhatóak az eredmények? „A kétszeres olimpiai bajnok kajakos, Storcz Botond esetében, amikor gyerekkorban vizsgáltuk, emlékszem, azt írtam a papírra: Nem elrontani!” – említ egy példát Petrekanits Máté.

Az élsportolóknál, vagy leendő versenyzőknél folyamatosan végzik ezeket az antropometriai vizsgálatokat Budapesten, és vidéken is, így a lehetőség immár adott mindenki számára.

Mindössze 20 perc alatt, 9.990,- forintba kerülő vizsgálattal bárki képet kaphat arról, hogy melyik sportág ajánlott a gyermekének.

A 24 pontos antropometriai mérés sorozatot mindegyik korosztály igénybe veheti, hétéves kortól. Amellett, hogy a vizsgálat során tanácsot adnak a szülőknek, hogy mely sportágakat javasolják és melyeket nem, kiszűrhetők a testi vagy szervi problémák is.

„Az antropometriai vizsgálat fájdalommentes, de csak hétéves kortól ajánlott, hiszen kell hozzá a gyermek részéről egy kis türelem és együttműködés. Tapasztalatom szerint egyébként a fiúk hisztisebbek, a lányoknál könnyebben megy a dolog.

Egy szülő időt, energiát és pénzt spórolhat meg, ha tudja, gyermeke melyik sportágban remélhet sikerélményt, hiszen az a lényeg, hogy a gyerek élvezze a mozgást. Nem az élsportról beszélek, hiszen a világátlag szerint 10 ezer gyerekből kettő lesz minősített sportoló.”

Az antropometriai vizsgálat abban segít,

hogy a gyerek örömmel sportoljon, ne szenvedjen egy adott sportágban, míg pár év múlva kiderül róla, hogy alkalmatlan. A közelmúltban voltunk Gyöngyösön, ahol röplabda- vagy kosárlabda osztályt akartak létrehozni. Felmértük a gyerekeket, s csak kettőt találtunk, aki elérheti majd az ezekhez a sportágakhoz szükséges magasságot. Így pedig nem érdemes belevágni, van más lehetőség – hangoztatja a szakember.

Megemlíti, hogy Belgiumban az egész országot felmérték ezzel a módszerrel, a belga sport újabban felmutatott eredményei valószínűleg ennek is köszönhetők. Az adatok meghatározóak lehetnek ugyanis az utánpótlás-nevelés szempontjából, csökkenhet a túlterhelés és az ebből adódó sérülésveszély, nő a sikerélmény esélye. Az antropometriai mérések alapján tervezhetőbbé válik a sportolás és a megfelelő életmódvezetés.

A felvetésre, miszerint mennyire lehet támaszkodni az eredményekre, azaz előfordul-e, hogy valakinek nem tanácsolnak egy adott sportágat, ám ő mégis sikeresnek bizonyul benne, Petrekanits így válaszol: „Ha nagyon ügyes, bizonyos ideig ellensúlyozni tudja a fizikai adottságokat. De Newton törvényeit nem lehet megváltoztatni.”

Az antropometriai vizsgálatok nyomán kifejlesztett szoftver folyamatosan frissíti és értékeli az adatbázist. A méréseket a Dr. Petrekanits Máté vezette budapesti terhelés-élettani laboratórium végzi.

Erre jó lehetőséget nyújt 2009 május 22-23-án a IV. Budapesti Nagy Sportágválasztó a Merkapt Maraton Sportközpontban (Budapest, 1106 Maglódi út 12/A), ahol példaképeikkel, sztársportolókkal is találkozhatnak a gyerekek. A rendezvény tavalyi sikerét jelzi, hogy 60 sportág képviseltette magát, a látogatók száma elérte a 4500 főt.

A következő Budapesti Nagy Sportágválasztón a kicsik összesen 84 sportág mozgásformáit próbálhatják ki ingyenesen. Tanácsot is kapnak ahhoz, hogy ezeket hol gyakorolhatják, illetve hogy testfelépítésük, genetikai adottságaik alapján milyen sportágban lehetnek sikeresek.

A döntésben a pekingi olimpia magyar érmesei – többek között a kajakos Kovács Katalin, a kenus Kozmann György és a pólós Molnár Tamás – , valamint korábbi ötkarikás bajnokok, Nagy Tímea, Sike András és Kovács Antal segítik őket.

Forrás: MTI-Press

Szeretnél jó formába kerülni, teljesítményedet növelni?
Szeretnéd kihozni magából a maximumot?
Több önbizalomra vágysz?
Szeretnél a stressztől megszabadulni?

Tudd meg pontosan milyen alkatú vagy, milyen jellegű mozgás, milyen edzés vezet céljaid eléréséhez! Válassz a következő lehetőségek közül!

Sportágválasztási tanácsadás >>>                         Terheléses vizsgálat >>>

Tetszett a bejegyzés?

Oszd meg ismerőseiddel a Facebookon, vagy küldd el nekik e-mailben.
Hidd el, hálásak lesznek az információért.

Ugye, Te már tagja vagy rajongói oldalunknak?
Mit sportoljak? Facebook-oldal