Derítsd ki tudományosan!

Belegondoltál már abba, hogy a sportág kiválasztása milyen hatalmas döntés?
Gyermeked évekig fog az edzésekre járni. Ha versenysportnak választod, akkor a tét még nagyobb – később sportágváltás után a „rossz sportágba beleedzett” éveket már nem nyerheted vissza.

Ám ennél is nagyobb veszély, hogy gyermekednek a testalkatától idegen sportban nem lesz sikerélménye… elmegy a kedve a mozgástól… könnyebben lesérül… szélsőséges esetben akár bele is halhat (nem, ez nem túlzás).

Tehát a sportágválasztás fontos.

Szerencsére tudunk neked abban segíteni, hogy kiválaszd a gyermeked (… és akár saját magadnak is) testalkatának és adottságainak való legjobb sportot – azt a sportágat, amelyhez őstehetsége lehet, amelyhez minden adottsága megvan, amelyben sikerei lehetnek… és amelyet biztonsággal űzhet.

A sport öröm, és abban segítek neked, hogy az is maradjon.

Sportantropometria – 21. századi segítség a tökéletes sportágválasztáshoz

A sportantropometria egy szakszerű mérésen és statisztikai eredményeken alapuló tudományos módszer, amely a testalkattal, sportágválasztással és fizikai terhelhetőséggel kapcsolatban ad a szülőknek és a sportolóknak személyre szabott információkat.

A sportantropometria segítségével meg tudjuk állapítani, hogy:

 • van-e eltérés egy gyermek biológiai és naptári életkora között,
 • a gyermek várható felnőttkori testmagasságát,
 • testalkattípusát,
 • erősíthetőségét,
 • hízékonyságát,
 • optimális testtömegét és
 • terhelhetőségét.

Mindezek alapján személyre szabottan, tudományosan megalapozva segítjük a gyermek számára megfelelő sportág kiválasztását.

Leegyszerűsítve: már gyermekkorban látszik, hogy egy gyermek (vagy serdülő) valószínűleg melyik sportágban lehet a legsikeresebb, és testalkata alapján melyik sport „fekszik” neki.

Szerintem a módszer legnagyobb értéke az, hogy objektív. Gyermeked sportkarrierje (akár profi, akár amatőr) nem egy edző véleményén fog múlni (akinek talán épp rossz napja van, aki talán nem ismeri fel a tehetséget, akinek nincs röntgen szeme) – hanem tényeken, számadatokon és pontos méréseken.

A rossz sportág tönkretesz

Az egészséget rombolja az olyan sportág, ami nem illik a testalkathoz és adottságokhoz – szélsőséges esetben akár a sportoló életébe is kerülhet.

Szörnyű az is, hogy egy rossz sportág elveszi a sikerélményeket és megfoszt a mozgás örömétől – ez kihat a szellemi fejlődésre, a sporttal kapcsolatos hozzáállásra és az élet teljességére. Gondolj bele, hogy hány olyan ismerősöd van, aki azért utál mozogni, mert a testnevelésórákon rossz élményei voltak.

Valójában a mozgás öröm, vagyis pontosabban: a testalkatodhoz szabott mozgás öröm. Ezt az örömet szerezheted meg gyermekednek a felméréssel.

10 perc elég a jó sportágválasztáshoz

Ma már egy 10 perces, tudományos és statisztikai alapokon nyugvó méréssel képesek vagyunk gyermekeink számára megadni a megfelelő terhelhetőséget, és pontos útmutatást nyújtani a minden szempontból tökéletes sportágválasztáshoz. Az a gyermek, aki a testalkatának megfelelően sportol, nemcsak egészséges, de boldog és kiegyensúlyozott is lesz egész életében.

Mindez 10 percbe „kerül”.

Szerinted másnak is tudnia kell a sportantropometriáról és a tudományalapú sportágválasztásról? Kérlek, küldd el neki ennek az olsalnak a linkjét – biztosan hálás lesz neked.
Ha ezt az linket mástól kaptad, akkor érdemes a saját neveddel is letölteni a mitsportoljak.hu oldalon – több száz hasznos, máshol nem olvasható cikket kapsz a sportágválasztásról és az egészséges életmódról.

A sportág neked hasznos vagy gyermekednek?

Közhely, hogy egyre kevesebbet mozgunk – és ha gyermekedet rászoktatod egy hozzá illő sportágra, akkor valószínűleg olyan értéket adsz neki, ami évtizedekig elkíséri. Önuralmat tanul, egészséges lesz, kiváló önképe alakul ki, megóvhatja magát az elhízás káros következményeitől, megússza a derékfájást – és sorolhatnánk a sport előnyeit.

Vallom, hogy ha „sportot adsz gyermeked kezébe”, akkor gyermeked jólétéért rengeteget tettél.

Ám fontos, hogy az egészséges testmozgás élvezetes legyen gyermekednek. Meg kell találnotok azt a sportágat, ami testalkatához és személyiségéhez is egyaránt illik.

Hibás sportágválasztási szempontok

Ha ezek alapján választasz sportágat, akkor könnyen egy rossz sportággal kínozhatod szegény gyermekedet:

 • Az edzés legyen közel.
 • A gyereknek mihez van kedve (sokszor hiányos ismeretek alapján).
 • Ránézésre, szemmel látható testalkat alapján milyen sport illik hozzá.
 • A szülők be nem teljesült vágyai („mindig is focista akartam lenni”).
 • Ismeretség (ahová a barát jár).
 • Az aktuális legnépszerűbb sportág.
 • Anyagi vonzat (felszerelés, tagdíj költsége).
 • Véletlen (pl. egy bedobott szórólap alapján).

Ez a „könnyű” út, de hosszú távon valójában az ilyen szempontok alapján kiválasztott sportág teljes tévút lehet – tehát összességében rosszabbul jársz.

Hogyan határozhatod meg pontosan, milyen sport illik gyermekedhez?

Nézd, én is szülőből vagyok. Pontosan látom, hogy a fenti „rossz sportágválasztási szempontok” bizony nagyon is valós szempontok: a hétköznapok sodrában sokat számíthat, hogy az edzés közel legyen, vagy épp a felszerelés ne kerüljön egy kisebb vagyonba.

Az én célom az, kicsit megváltozzon a szemléleted:

 1. az első sportágválasztási szempont az legyen, hogy a tudományos mérések szerint milyen sport illik igazán gyermekedhez
 2. és ezután a kiválasztott sportágak közül melyik érhető el közel, melyikhez megfizethető a felszerelés

Tehát csak a szempontok fontossága változik.

A sportantropometriai vizsgálattal a rendszeres sportolás megkezdése előtt (általában 7 éves korban) képes felfedni gyermeked szabad szemmel nem látható testi adottságait, így egyéni és személyre szabott segítséget kapsz a számára legmegfelelőbb sportág kiválasztásában. Ha kíváncsi vagy, hogy hogyan működik a vizsgálat, akkor olvasd el ezt a cikket.

Miket derít ki a vizsgálat?

Rendben, azt már tudod, hogy a sportantrpometriai vizsgálattal megtalálhatod azt a sportágat, amely gyermekedhez leginkább illik.

De mit jelent ez konkrétan?

Azt, hogy a felméréssel megtudod, hogy:

 • esetlegesen milyen lappangó egészségügyi kockázatokkal kell számolnotok
 • milyen edzésmunkával lehet a leghatékonyabb a felkészülés (testalkata alapján gyermeked hogyan tud a legjobban edzeni)
 • hogyan időzítse a formáját
 • mik a legnagyobb sérülésveszélyek (és hogyan kerüld el őket)

A felmérés további előnye az, hogy gyermeked a testi adottságait optimálisabban használhatja ki, és mindenki (te, gyermeked, és az edző is) megismeri az erősségeit, gyenge pontjait és a fejlődési lehetőségeket. Ez kell ahhoz, hogy reális célokat tűzhessetek ki, és az edzések minél hatékonyabbak legyenek – magyarán gyermeked a genetikai adottságaival összhangban edzhessen.

A genetikai adottságokon nem tudunk változtatni – de megismerhetjük őket, és így nem „széllel szemben” edzünk, hanem, nos, szélirányban.

Hogyan néz ki egy sportantropometriai felmérés?

A mérés modern, gyors és biztonságos.

Speciális eszközeinkkel 24 ponton mérjük meg a testet (nézünk testúlyt, testmagasságot, csontszélességet, bőrredők vastagságát stb.), ez teljesen fájdalommentes, és 10 percig tart. Ezeket az adatokat szoftverünkkel feldolgozzuk és kielemezzük – a szoftverünk egy hatalmas statisztikai adatbázist és speciális algoritmusokat használ, mellyel 90%-os bizonyossággal megállapítja a gyermekednek ideális sportágakat és az ajánlott edzésintenzitást.

Kapni fogsz egy értékelést, melyből az ajánlott sportágak mellett kiderül:

 • a várható felnőttkori testmagasság
 • testalkat (ektomorf, endomorf vagy mezomorf)
 • testösszetétel
 • hízásra való hajlam
 • optimális testtömeg
 • erősíthetőség
 • biológiai kor

Sőt az egyéni értékelésben a leendő tanulmányi eredményekre és gyermeked szellemi frisseségére is ajánlásokat kapsz (nem ez a felmérés fő irányvonala, de kiderül, hogy gyermeked milyen könnyen fog tanulni, vagy pl. a koncentrációja miatt várható-e nehézség – tehát még idejében választhatsz neki egy jó iskolát.)
A sportantropometriai felmérésnek nem része a terheléses vizsgálat, így tényleg nem fog elfáradni gyermeked. (Végzünk terheléses vizsgálatokat is 7 éves kortól.)

Ez nem „fölös szöszölés”

Mindannyian különbözőek vagyunk, ezért egy igazán jó edzésterv csak a sportantropometriai adatok alapján készíthető el – sportágtól függetlenül.

Gyermeked egyedi, ahogyan te is az vagy. Ma már egy „egyszerű” edzéshez is sokan személyi edzővel állítják össze azt az edzéstervet, ami nekik a legideálisabb – az ilyen edzésterv figyelembe veszi a testi adottságaidat, a jelenlegi formádat és a céljaidat.

A sportantropometriai felmérés alapvető a komoly edzésmunkához.

A felszínen ez csupán egy felmérésnek tűnhet. De valójában sikerélményt, eredményességet kapsz. Amennyiben szeretnéd elérni kitűzött céljaidat jelentkezz be vizsgálatra ide kattintva >>>.

„Igazi sokk volt számomra, amikor 13 éves fiam verseny közben beleájult a vízbe Sukorón”

Egy könnyfakasztó sikertörténet – ájulástól az aranyéremig

Szülőként rettenetes érzés azt látni, hogy a gyermekünk elájul. Az ijedtségemet fokozta, hogy az utóbbi időben egyre többször hallani, hogy egy-egy sportoló összeesik, majd meghal…
Szerencsére Belián csak néhány pillanatra vesztette el az eszméletét, s az elsősegélyt nyújtó állomáson már mosolygott, de engem még mindig a szívbaj környékezett. El nem tudtam képzelni, mi történhetett vele, hiszen egészséges! Még pecsétes papírunk is volt erről, hiszen a sportorvosi engedélye kiadásakor – amikor is nyugalmi EKG vizsgálaton is átesett – mindent rendben találtak nála.

Természetesen másnap egyből hívtam a sportorvosunkat, s még mindig zaklatottan megosztottam vele a történteket. Nem volt bőbeszédű, csak annyit mondott, fogalma sincs mi történhetett. Azt javasolta, keressem fel a mitsportoljak.hu weboldalt, ők biztosan tudnak majd segíteni. Így tettem, időpontot kértem, s néhány nap múlva már be is kopogtathattunk.

A Tanár úr először töviről-hegyire kifaggatott minket, majd kedves asszisztense, Bea segítségével feltérképezték Belián antropometriáját – eldöntendő, hogy egyáltalán neki való sportág-e a kenuzás. Ezután a kölök fejére, mellkasára, kezére és lábára is „ketyerék” kerültek, s folytatódott a kivizsgálás, végül pedig a terheléses EKG következett. (Ezen a ponton megvilágosodtam, hiszen teljesen logikussá vált, hogy egy rendszeresen sportoló ember/emberpalánta szervezetének működését terhelés közben is ellenőrizni kell(ene)!)

A közel kétórányi kivizsgálás eredménye egyrészt megnyugtató, másrészt sajnos lesújtó lett. Megnyugtatott, hogy a sportág megfelel Belián jelenlegi és jövőbeli adottságainak, az viszont lesújtott, hogy kiderült, a gyermek terhelhetetlen. Kimerült, fel kell hagynia egy időre az intenzív sportolással. A Tanár úr azt is javasolta, készíttessünk vérképet, s annak függvényében – orvosi útmutatás mellett – Belián kezdjen vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, azaz táplálék-kiegészítőket szedni, és nem utolsósorban tanuljon meg relaxálni. Végül Tanár úr azzal engedett utunkra minket, hogy nyugodjunk meg, minden rendben lesz, összerakja a kölköt. Nyilván látta rajtam az elkeseredést…

Természetesen szót fogadtunk, s Belián hónapokig csak úgy lazán edzegetett, az étkezései mellé pedig a desszert után jöttek a bogyók. És persze időről-időre a kontrollvizsgálatok, amelyek Tanár úr habitusának köszönhetően nem csak kellemesen, de vidáman is teltek, mintha hazajártunk volna.

Nagy szerencsének tartom, hogy gyermekem edzői megértést tanúsítottak, s mindvégig támogattak bennünket. Mindennek meg is lett az eredménye. A legutolsó kontrollvizsgálaton Tanár úr már elégedetten, mosolyogva mondta – a legfrissebb adatokat, eredményeket nézve –, a kölök nagyon jó formában van, látszik, hogy kipihente magát, s feltöltötte a lemerült raktárait. Tanár urat idézve: „Sikerült a gyereket összerakni!” S hogy ez valóban így volt/van, mi sem bizonyíthatja jobban, minthogy az évadzáró maratoni versenyen korosztályában az első kenusként evezett át a célon, aranyérmet szerzett!

Köszönjük Tanár úr, köszönjük Bea!
Czellér Erika