Megjelent a „Hogyan válasszak sportágat?” című sportáglexikon második kiadása.

Hogyan válasszak sportágat?

Hogyan válasszak sportágat?

A sportolást népszerűsítő, hiánypótló könyv: Hogyan válasszak sportágat?

Nekem és családomnak a rendszeresen végzett sportolás sokat segít abban, hogy boldog, harmonikus, egészséges életet éljünk. Ugyanakkor azt látom, hogy hazánk egészségügyi mutatói egyre aggasztóbbak. Az okok között találjuk a rendszeres testmozgás, a sportolás hiányát. Korábban időskori betegségnek tartottak több olyan betegséget, amely ma már tizenéves korú gyermekeknél is egyre gyakrabban előfordul.

Napjainkban egy 6 éves gyerek átlagosan 5 órát ül egy helyben, s ez után jön még csak az iskola, ahol tovább nő az egy helyben ülve eltöltött órák száma. Pedig a gyerek könnyebben tanul, ha sokat szaladgál a jó levegőn, aktívan játszik, mozog rendszeresen, mintha egész nap egy levegőtlen szobában üldögél, mellőzve a sportolást.

A gyermekkori sportolás hiánya már önmagában is probléma, de a fekete leves csak ez után jön, a felnőttkorban. Ma már csak elvétve akad fizikai munka, ami miatt az egy helyben ülés hossza csak nőni fog. Ráadásul hosszú évtizedeken keresztül, amit mozgással, sportolással ellensúlyozni kell az egészség megőrzése érdekében!

Ha sikerül egy gyereket kibillenteni a sok ülésből, akkor nagyon fontos, hogy a komfort zónáján kívül eső, számára  új dolgot, a sportolást megszeresse. Ezért a jó, körültekintő sportágválasztásnak ma nagyobb a jelentősége, mint korábban.

Hogyan válasszak sportágat? Amikor ez a kérdés felmerül milyen szempontokat szoktak figyelembe venni?

  • a szülők (meg nem valósult) vágyai, elképzelései,
  • a sportág népszerűsége, hagyománya,
  • a gyermek aktuális kívánsága,
  • hova járnak a társai,
  • a klubok földrajzi elérhetősége

„Lássuk pontosan, hogy milyen célt szeretnénk elérni azzal a bizonyos sporttal. Hobbit keresünk? Csak valamit, amivel elütnénk az üres óráinkat? Családi mozgáslehetőségre vágyunk? Tartani szeretnénk a kondíciónkat? Fejlődni akarunk? Országos, nemzetközi versenyekről álmodunk? Az Olimpiáról? Hivatásos sportolók szeretnénk lenni? Vagy csak egy baráti, aktív társasághoz szeretnénk tartozni?”

Hogyan tovább? Válassz a következő lehetőségek közül!