A kemény munka meghozza a gyümölcsét – mondja mindenki, aki már elért valamit az életben.

Nincs ez másként a sportnál sem. A helyzet viszont az, hogy bármennyire is bizonyul igaznak az alábbi állítás, ha edzésről van szó, a túl kemény munka bizony visszafelé sülhet el a túledzettség miatt.

Sportolók körében gyakran előforduló hiba, hogy saját erejük felett edzenek. Ez egyszerűen annyit tesz, hogy többet és keményebben sportolnak, mint amilyen gyorsan a szervezetük fejlődni tud. A cél a teljesítmény növelése lenne, túledzettséggel azonban épp az ellenkezőjét válthatják ki.

Túledzettség

Edzés közben a szervezetben kortizol szabadul fel, amely ha nagy mennyiségben van jelen a szervezetben, fiziológia és pszichológiai tüneteket produkálhat. Korábban végzett kutatások már megállapították, hogy az edzés iránti vágy csökkenése összefüggésbe hozható a túledzettséggel. Az ember teljesítőképessége véges. Van egy határ, amit jobb, ha nem akarunk mindenképp átlépni.

A sportoló jellemzően nem érzékeli a túledzettséget, de az alábbi három tünet bármelyike figyelmeztető jel kell legyen, amelyre mindenképp érdemes odafigyelni (megvizsgáltatni)!

1. Érzelmi változások

A nyűgösség, a kedvetlenség egy idő után ingerlékenységhez vezet. Az állandó fáradtságérzet a hangulatingadozás, a folyamatos stressz táptalaja. A regenerálódásnak hatalmas szerepe van a szervezet működésében. Ha nem hagyunk elegendő időt a feltöltődésre, a testünk egy idő után pánikba esik, szinte segítségért fog kiáltani.

Ha alvászavarral küzdünk, érdemes változtatni az edzéseken. Az intenzitáson, az időtartamon és a gyakorlatok típusán is variálni kell, hogy megfelelő mennyiségű időt tölthessünk pihenéssel. Ennek a mondatnak az első része feldob egy témát, de nem zárja le. Persze a pihenés valóban nagyon lényeges, minőségének vizsgálatáról itt írtunk.

2. A teljesítmény csökkenése

A cél pont a teljesítmény növelése lenne, ehelyett azonban annak csökkenése jelentkezhet a túledzettség okán. A regenerálódás elmaradása, a folyamatos edzés megterheli a szervezetet. Egy idő után képtelenség a már megszokott edzésterv elvégzése is. Az izomláz állandósulhat, fejfájás, nehéz légzés is jelentkezhet. Mindannyian különbözőek vagyunk. A teljesítőképesség egyénenként változó, így annak határa is, amit egy bizonyos szint után már nem tudunk tovább fejleszteni.

3. Alvászavar

Az egyik leggyakoribb és legfőbb tünete a túledzettségnek. A mély, igazán pihentető alvás az, ami alatt a szervezet igazán regenerálódni tud. Annak érdekében, hogy ez megvalósuljon, nem stresszelhetjük magunkat folyamatosan. Pedig az edzés pont ezt váltja ki a testben! Igazi stresszbomba, amit kordában kell tartanunk, ha fejlődni szeretnénk a továbbiakban.

Mi a megoldás?

A túledzettség ellen egy nagyon egyszerű módszerrel léphetünk fel. Ez pedig nem más, mint a megfelelő idejű aktív pihenés és regenerálódás. Sem szellemileg, sem fizikailag nem tesz jót az embernek, ha sokkal többet vár el a testétől, mint amire az képes. A teljesítményt fokozatosan kell növelni, ezáltal megkímélhető a szervezet minden negatív, akár testi, akár pszichés következménytől.

A túledzettség nem egy végleges állapot. Előfordulhat azonban, hogy nincs kedvünk sportolni, csökken a mozgás iránti vágyunk. A szervezetünk így jelzi, egy kis pihenőre van szüksége. A regenerálódás ideje alatt azonban nem kell hetekre megválnunk szeretett mozgásformánktól. Mindössze arra van szükség, hogy kicsit változtassunk az edzésterven. Vegyük lazábbra a sportolást, csökkentsük az időtartamot, válasszunk kardió edzést, vagy ha futásról (hatásairól itt írtunk), biciklizésről van szó, egy másik, rövidebb útvonal is csodákra képes.

A lényeg tehát, hogy nem kell teljesen lemondanunk a sportolásról. Ahhoz azonban, hogy a szervezet sokáig bírja és a teljesítmény is növekedjen, változásra van szükség, amelyet jobb, ha minél előbb bevezetünk az életünkbe.