Gyermek kardiológia segít abban, hogy megfelelő sportot, edzést, terhelést válasszunk. Mozgás nélkül nincs élet. A sport egy életforma, melyre a gyerekeinket saját példánkon keresztül kell ránevelnünk. Ahhoz, hogy megtaláljuk a testének megfelelő, lelkének jóleső sportolási formát, szó szerint az ő szívére kell hallgatnunk. A komplex terheléses vizsgálat keretei között ugyanis a szív mesél nekünk gyermekünk fizikai adottságairól, állóképességéről.

A gyerekkorban végzett terheléses vizsgálatok nem csupán a szív veleszületett rendellenességeit mutatják meg, de a későbbi veszélyes szívbetegségekre való hajlam, és egyéb elváltozások is felszínre kerülhetnek. A gyermek kardiológia egyik legnagyobb lehetősége a terhelés alatt, – nem pedig nyugalmi állapotban – végzett szív-, légzés- és keringés funkciók vizsgálata.

Gyermek kardiológia, – a személyre szabott sport segített

Csak a harmadik vizsgálat után derült ki, hogy alacsony a vérnyomása. Minden úgy kezdődött, hogy sokat fájt a feje, fáradékony volt, többször szédült is. A szemüvege és a látása teljesen rendben volt, a neurológián, és a fül-orr-gégészeten sem találtak semmit. Végül egy banális vérnyomásmérésnél derült ki, hogy alacsony a kislányom vérnyomása. Az orvos azt mondta, hogy sportoljon, pedig eddig is tornázott. Amióta neki való, az ő szervezetének, testének megfelelő sportot választottunk, elmúltak a tünetek, és visszakaptam a mindig mosolygós és jókedvű kislányomat.

A terheléses vizsgálat ad valódi képet a gyerekeink szívéről

Éppen ezért amikor megkérdezik, hogy mi alapján választottuk az úszást, én mindig azt mondom, hogy a kislányom szívére hallgattunk, de tényleg szó szerint. Hiszen a szív, testünk éltető motorja nagyon sokféleképpen beszélhet hozzánk, de nyelvét nem mindig értjük. A nyugalomban végzett EKG, pulzusmérés és más egyéb mérési módszerek nem mutatják meg a test igazi válaszait, hiszen nem nyugalomban élünk. Mozgásban vagyunk, sőt a rendszeres sportot űző gyerekek esetében kötelező kellene, hogy legyen a terheléses vizsgálat. Segítségével ugyanis megelőzhetőek, időben kezelhetővé válnak a szívet érintő betegségek, elváltozások, és hajlamok.

Gyermek kardiológiában is fontos a megelőzés

A legtöbb kisgyerek manapság már hetente háromszor is edz, azaz fejlődő szervezetét komoly terhelésnek teszik ki nap, mint nap. Mégis ehhez mérten komoly orvosi kontroll vizsgálatokat nem végeznek rajtuk, és így az sem derülhet ki, hogy a szívük hosszútávon, évek múltával megsínyli-e ezt a fokú edzést, vagy sem.

Felelős szülőként fontos tudnunk, hogy az adott sport gyerekünkre szabott, azt a megfelelő határok között gyakorolja-e. Az időben végzett, komplex, és több paraméterre kiterjedő terheléses vizsgálat biztonságos keretek között ad reális képet gyermekeink testi adottságairól, szívének terhelhetőségéről. Éljünk a gyermek kardiológia egyik nagy lehetőségével, a terheléses vizsgálatokkal, és hallgassunk gyermekeink szívére.

Szerző: Schütz Gabriella