Nyugalmi vizsgálat a szív elektromos vizsgálata, HRV spektrum analízis, arteriográfos érvizsgálat, alfa monitor agyhullám vizsgálat, nyugalmi szív-keringés és relaxációs képesség vizsgálata

Nyugalmi EKG hullám és frekvencia analízis. A szívfrekvencia követése jelezheti a keringés állapotát. Azonban ahhoz, hogy nagy valószínűséggel meg tudjuk ítélni az egyén fizikai és pszichés terhelhetőségét is, stressz helyzetét az R-R ingadozást, a szívfrekvencia-variabilitás vizsgálatát is el kell végezni.

A szívfrekvencia-variabilitás vizsgálata az R-R ciklushosszak elemzése a szívműködés során észlelhető különféle periodikus változások kimutatását célozza.

A szívfrekvencia-variabilitás számítógépes mérése olyan paramétereket szolgáltat, melyek az autonóm idegrendszer működését, a szimpatikus és paraszimpatikus aktivitás változásait mutatják különböző élettani helyzetekben és gyógyszer hatására.

A szívfrekvencia-variabilitás elemzése a vagus tónus non invazív becslésére szimpatikus és paraszimpatikus aktivitás, a baroreceptor tevékenységére, hőszabályozás, a perifériás vasomotoros (értónus, erek vérátáramlása) aktivitás, a renin-angiotenzin rendszer összefüggéseire adhat információt.

Amennyiben a szívfrekvencia-variabilitás csökken, a pulzusszám növekszik, akkor a terhelhetőségi paraméterek negatív irányba mozdulnak.

Az R-R ingadozás mérése a terheléses vizsgálat előtt elvégezve az életkorral, vérnyomással, az oxigénfelvétellel, így az anyagcsere-funkciókkal, edzettséggel (tejsav-görbe alakulása) összefüggést mutathat.