Nyugalmi vizsgálat a szív elektromos vizsgálata, HRV spektrum analízis, arteriográfos érvizsgálat, alfa monitor agyhullám vizsgálat, nyugalmi szív-keringés és relaxációs képesség vizsgálata.

Nyugalmi EKG vizsgálat menete – EKG hullám és frekvencia analízis.

A szívfrekvencia követése jelezheti a keringés állapotát. Azonban ahhoz, hogy nagy valószínűséggel meg tudjuk ítélni az egyén fizikai és pszichés terhelhetőségét is, stressz helyzetét az R-R ingadozást, a szívfrekvencia-variabilitás vizsgálatát is el kell végezni.

Szívfrekvencia-variabilitás vizsgálata

Az R-R ciklushosszak elemzése a szívműködés során észlelhető különféle periodikus változások kimutatását célozza.

A szívfrekvencia-variabilitás számítógépes mérése olyan paramétereket szolgáltat, melyek az autonóm idegrendszer működését, a szimpatikus és paraszimpatikus aktivitás változásait mutatják különböző élettani helyzetekben és gyógyszer hatására.

A szívfrekvencia-variabilitás elemzése a vagus tónus non invazív becslésére szimpatikus és paraszimpatikus aktivitás, a baroreceptor tevékenységére, hőszabályozás, a perifériás vasomotoros (értónus, erek vérátáramlása) aktivitás, a renin-angiotenzin rendszer összefüggéseire adhat információt.

Amennyiben a szívfrekvencia-variabilitás csökken, a pulzusszám növekszik, akkor a terhelhetőségi paraméterek negatív irányba mozdulnak.

Az R-R ingadozás mérése a terheléses vizsgálat előtt elvégezve az életkorral, vérnyomással, az oxigénfelvétellel, így az anyagcsere-funkciókkal, edzettséggel (tejsav-görbe alakulása) összefüggést mutathat.

Nyugalmi EEG vizsgálat

Mini EEG készüléket használunk, amely az agyi idegsejtjeink csoportos működését összegezve méri a bal-, és a jobb agyfélteke különféle „tudatállapotokra” jellemző aktivitásait. A módszerében „mesterséges érzékszervet” hoz létre az egyszerűen elkülöníthető tudatállapot-aktivitások megismerésére.

Alapvetően a jól ismert agyhullám-tartományok kombinációjával dolgozik:

  • béta érzékszervi ingerekre való reagálás, probléma megoldás
  • alfa testi, lelki ellazulás, befelé figyelés
  • théta intuíció, belső képek létrehozása, és felismerése (álmodás)

Nem hullám amplitúdó, hanem frekvencia spektrum analízis. Referenciamérések 2×3 perc nyugalmi helyzetben a szív-, keringés-, és légzésfunkciók, pulzushullám terjedés vizsgálatával párhuzamosan.

MOXY vizsgálat nyugalomban, és terhelésre

Izom oxigén szaturációt mér. Ez nem egyezik a klasszikus szöveti szaturációval (SmO2, azaz izom oxigénszint) a total hemoglobin szint és az oxigenált hemoglobin hányadosa a vizsgált szövet adott mikro cirkulációjában abszolút érték. A Moxy általmutatott érték tisztán az izomban tapasztalható arányokkal dolgozik, ezt speciális algoritmusok biztosítják. De kapcsolatban áll a szívritmussal; ennek, és a leadott teljesítménynek ismeretében elemezhető, hogy az adott terhelés megfelelő minőségű terhelés-e.

Szeretnék időpontot kérni nyugalmi vizsgálatra >>>