A legtöbb sportágban igen. A nagy erőt igénylő sportágakban fontos az erő, amit nagyban meghatározz a testalkat. Az atlétikában a sikeres hosszútávfutók vékony, nyúlánk testalkattal rendelkeznek, míg a sprinterek erősebb alkattal rendelkeznek.

A három fő testalkat típus:

Ektomorf testalkat  >>>

Endomorf testalkat >>>

Mezomorf testalkat >>>

Sportantropometria, és a pszichológia

A legtöbb sportágban számít a testalkat, bár ha azt vesszük, hogy a testalkat meghatározás tudománya belső tulajdonságok szerint hasonló emberek csoportjainak vizsgálatával kezdődött, akkor minden sportágnál segítséget jelenthetne.

A jellembeli, azonos lelki betegségre való hajlam, vagyis pszichológiai megfigyeléseken alapuló antropometriai vizsgálat eredményeinek sportban történő felhasználásával alakult ki a sportantropometria tudománya, így akár a sakk esetében is hasznos lehetne. Máig azonban csak bizonyos, főleg testi adottságok feltárása érdekében történtek a vizsgálatok, így csak azon sportok esetében van fontos szerepe, ahol valamilyen testi adottság előnyt jelent a sportági sikerek elérésében.

Számos sport esetében nem történtek, és jelenleg sem történnek ilyen jellegű vizsgálódások, ezért azok esetében csak közvetett információkkal szolgálhat a testalkat meghatározás.

Objektív, pontos méréseken alapuló vizsgálatok

A testalkat alapvetően magasságtól függetlenül a testi arányokról, izomzatról, csontozatról, zsírszövetről szól. Arról, hogy hogyan néz ki valaki külsőleg, mi az, ami domináns a test külalakját meghatározó tényezőkből, de ezt csak külsőleges megtekintéssel megállapítani nem lehet.

A tudományos rész ennél összetettebb, ezért is van szükség az objektív, pontos méréseken alapuló vizsgálatra. Minél jobban le tudták írni az ember testalkatát, annál jobban tudták a gyakorlatban alkalmazni. Mivel számos sportág van, amelyeknél egy-egy alkati tulajdonság előnyt jelent, ezért kezdett fontos lenni és számos kutatás témájává vált az antropometria a sport területén is.

A nagy erőt igénylő sportágakban, mint a súlyemelés vagy küzdősportok, fontos az erő, amit nagyban meghatározz a testalkat, hiszen bizonyos testalkatokra nehéz megfelelő mennyiségű izomzatot felépíteni. Az atlétikában a sikeres hosszútávfutók vékony, nyúlánk testalkattal rendelkeznek. Ennek több oka is van. Akár a keskeny csípő, amivel hatékonyabb a futás. Akár az, hogy a súlyfeleslegük is minimális az ilyen testalkatú embereknek, hiszen anyagcseréjük révén is könnyebben leadják a felesleges kilókat.

Míg a sprinterek, rövidebb távot futók erősebb alkattal rendelkeznek, hiszen sokkal rövidebb távon futnak, így tudják ugyanazt, sőt jobb teljesítményt hozni, mint vékonyabb testalkatú sporttársaik, mivel izomzatuk is sokkal több, könnyebben munkára fogható.

Heath – Carter és Conrad féle szomatotípizálás

A sportantropometria vizsgálat során cégünk kétféle módszert (Heath Carter és Conrad féle szomatotípus) is alkalmaz ahhoz, hogy minél pontosabban, a leginkább domináns testalkat kerüljön meghatározásra, még akkor is, ha tudjuk, hogy a legtöbb ember kevert típus.

Így az alapvető testalkat meghatározásával, ami a 3 fő típus egyike (Endomorf = zömök, Mezomorf = atletikus, Ektomorf = nyúlánk), könnyebben tudja bárki meghatározni életmódjában, mozgása során vagy a sportág kiválasztásában, hogy miben is tudja segíteni őt a testalkata és mit kell figyelembe venni.

Természetesen, ha valaki már komolyabb terveket sző, és számára a sport pályaválasztási, illetve fontos karrier tényező, esetleg versenyszerűen szeretné űzni, akkor neki már fontosak lehetnek a testalkat meghatározásához felhasznált egyes komponensek, összetevők nagysága, és aránya is.

Az antropometriai mérés kiértékelő lapján ez is szerepel, így az edző vagy hozzáértő szakember segítségével ezekből az adatokból további információ nyerhető a sportág kiválasztásához, az edzésterv elkészítéséhez vagy egy adott versenyre való felkészüléshez.

Testmagasság

A 3 fő testalkat típus alapján kiválasztott sportágak közötti döntésben még fontos lehet a testmagasság is, hiszen egyes sportokban jelentős hátránya van annak, akinek a testmagassága nem éri el a többiek átlagos magasságát, mondjuk egy csapatjátékban. És itt nem csak a kosárlabdáról van szó, ahol előnnyel rendelkezik, aki magasabb, hanem egyéb sportágaknál, mint például az atlétika egyes területei is.

A sportantropometriai vizsgálat során gyermekeknél a várható testmagasság is meghatározásra kerül.

Morfológiai alkat

A testalkat vagy morfológiai alkat a test kinézetének egyszerűsített leírása, ami sok-sok ember vizsgálatán alapszik, természetesen külön vizsgálva a nők és a férfiak csoportját, valamint az egyes korcsoportokat, illetve földrészenként is lehetnek eltérések.

Az így kapott kutatási eredményekből készült képletek alapján egy speciális számítógépes szoftver segít abban, hogy a mért adatok megadják az egyes testalkati tényezőket. Ezekből attól függően, hogy egy-egy érték mennyire jellemző az adott egyénre, megkapjuk a testalkat eredményét. Vagyis azt, hogy valaki a fő testalkattípusok közül melyik alkattípusú emberek csoportjába tartozik.

Természetesen ez a tömegekből kapott, az egyénre levetített érték nem határozza meg az egyént pontosan. Annak ellenére sem, hogy a felvett testi adatok lemérése nagyon pontos mérőműszerrel történik. Azonban a kapott eredmények nagymértékben hasonlítanak az egyénre, úgyis mondhatjuk, hogy a számok, értékek kirajzolnak egy alakot, egy emberi kinézetet, amiből már lehet kapni egy egyéni képet arról az emberről, akinek az antropometriai vizsgálata történt.

Így azoknak a sportágaknak az ajánlásánál, amelyeknél számít, előnyt jelenthet egy-egy testi adottság, már figyelembe lehet venni a vizsgálati eredményeket. Vagyis a kapott fő testalkat típus meghatározása mellett az egyéb vizsgálati eredményeket is. Az alapvető 3 fő testalkat típus valójában egy fő irányt ad a sportágajánlásnál arra nézve, hogy milyen alap sportágak közül legyen kiválasztva az ajánlott sportág.

Endomorf

Az endomorf vagy zömök testalkatúak erősebb csontozatúak, de alapvetően könnyen építenek izmot is. Az izom mellett azonban a zsír is jelen van, így a nagyobb, de kevésbé gyorsan mozdítható izmot igénylő sportok a jók. Ilyen például a birkózás vagy súlyemelés, valamint az evezés és a vízilabda is jó választás lehet. Vagy hosszabb, nagyobb teljesítményt igénylő sportokban, mint a rögbi vagy a tenisz is sikeresek lehetnek megfelelő felkészüléssel és az egyensúly megtalálásával az egészséges, sportos testsúly kialakítása terén.

Mezomorf

A mezomorf vagy atlétikus testalkatúak az izmos kinézetűek, akikre férfiaknál V alak, nőknél X, homokóra alak a jellemző. Erőt és állóképességet egyaránt igénylő sportok széles tárházából válogathatnak az ilyen testalkattal rendelkezők.

Férfiaknál a jelentős, de gyorsan mozdítható izmot igénylő sportok közül a legelőnyösebb választani, mint például a labdarúgás, torna. Nőknél szintén jó választás a torna vagy valamilyen táncos sportág, mint az akrobatikus rock and roll vagy a jégtánc.

Ektomorf

Az ektomorf vagy nyúlánk testalkatú személyek számára olyan sportágak járhatnak előnnyel, amelyeknél például a keskeny csípő előny, így az úszás vagy a hosszútávú futás. Ezek kombinációja a triatlon is megfelelő sport, mindamellett, hogy az atlétika egyes ágaiban, mint az akadályfutás vagy a magasugrás is jelentős eredményeket érhetnek el. De akár a labdarúgás, más labdajátékok is jók lehetnek, hiszen ott is sokat kell futni, ha a testalkatában a mezomorfia is jelentős tényező és sikeresen építhető az izomzata.

Antropometriai vizsgálat

Az antropometriai vizsgálat során számos egyéb testméret kerül pontos meghatározásra. Ezeket versenysport esetében az egyes sportágak tekintetében a szakemberek, edzők hasznosítani tudják a választott sportág megerősítéséhez vagy csapatjáték esetén a posztok kiosztásában.

A testalkat meghatározás mellett egyéb alkati tulajdonságok is számíthatnak egy-egy sportnál, mint a nagy tenyér vagy a széles csípő. És lehetséges, hogy valaki a mérés eredménye alapján nyúlánk testalkatú annak ellenére, hogy széles a csípője vagy éppen fordítva, hízékony testalkatú, de keskeny csípővel rendelkezik. Így már összetettebb a megfelelő sportág kiválasztása a testalkat alapján.

Emellett nem szabad elfelejteni, hogy a 3 fő testalkat és a számukra előnyösebb sportágak csoportjai csak egy kiindulás a döntéshez, hiszen a testalkat alapján jónak tűnő sportágakban a sikerhez más tényezők is hozzájárulnak, mint például az említett testmagasság.

Alapvető azonban az is, hogy a testalkat alapján jónak tűnő sportágak közül azt válasszuk, amelyikhez pozitív érzéseink kötődnek, hiszen a versenysport területén számos kihívás vár a sikerek eléréséig mindenkire. Ha azonban csak szabadidősportról van szó, akkor fontos lehet, hogy a testalkat alapján ajánlott alapvető sportágak közül melyik az, ami könnyen elérhető a környéken.

Amennyiben nincs nagy motiváció, vágyott dobogós helyezés, akkor hiába a testalkat szerint optimális sportágválasztás, a rendszeres sport és mozgás elmarad, ha túl macerás annak kivitelezése.

Természetesen abban az esetben is sokat számít a testalkat meghatározása, ha már döntöttük a sportág kiválasztásában. Ilyen esetben információkat kapunk ahhoz, hogy milyen plusz erőfeszítések szükségesek az eredmények eléréséhez. Továbbá az alkati adottságokat más dolgokkal, technikai, mentális előnyökkel kell fokozni ahhoz, hogy a vágyott verseny eredmények megérkezzenek. Vagy kiderül, hogy a kedvelt sport optimális, a testalkatnak megfelelő.

Gyermekkor

Gyermekeknél kortól függően még változhatnak a testalkati mutatók, hiszen a külső kinézet a genetikai és a külső környezeti hatások eredménye. Egy 7-8 éves gyermeket még sok hatás érheti a növekedése, fejlődése során, ugyanígy a kamaszkor jelentős hormonális változásai is nagymértékben befolyásolják a növekedést. Nagyon fontos, hogy ezekben az érzékenyebb időszakokban az életmódi tényezők, mint külső környezeti hatások a genetikailag kódolt a szervezet számára optimális valamennyi gén számára biztosítsák a manifesztációt, megjelenést.

Tehát a testalkati mutatók, egyes összetevők fiatalabbak esetében egy túlterhelés vagy krónikus, hosszan tartó betegség miatt módosulhatnak, ezért a testalkati mutatók kontrollja, életkortól függően megismétlése nagy jelentőségű különösen, ha valaki tehetséges egy adott sportágban vagy nagy tervei, olimpiai, világbajnoki célkitűzései vannak.

A hátrány el is mosódhat

Természetesen maga a sport, a rendszeres mozgás pozitív előnnyel jár az egyén szempontjából és akár egy hátrány el is mosódhat a fejlődés során. Ezt leginkább koraszülöttek esetében figyelték meg, akiknél más betegségek nem adódtak, hogy sikerült később kortársaikat minden téren utolérni.

Ez nem jelenti azt, hogy teljesen más sportot kellene választani abban az esetben, ha a változások olyan jelentősek, hogy akár az alapvető testalkati mutató is megváltozik, átugrik egy másik tartományba, de szükséges lehet a testalkati mutatók alapján valamilyen edzésbeli módosításra, egyes testi adottságok megerősítésére.

Elméletben nagyobb idő távlatában a felnőtteknél is lehetséges a testalkati mutatók változása. Gondoljunk csak bele, hiszen a hosszú évek alatt a testmagasság csökkenése szemmel látható, vagy a csípő, mellkas szélesedése természetes folyamat, természetesen egyéntől, betegségtől függő annak mértéke.

Fontos a kontroll vizsgálat

A sok év és a jelentős életmódi változtatások miatt nem is jellemző a felnőttkori ismételt vizsgálat a testalkat típus meghatározása szempontjából. Természetesen a sportantropometriai vizsgálat egyéb adatai, eredményei még jelentős szereppel bírnak, így maga a vizsgálat és annak ismétlése felnőtt korban is sok információt hordoz.

Ne feledjük: a testalkat egy tényező, de jelentős alap a választott sportban elért sikerekhez. Azonban nagyon fontos tudni a célt, hogy miért is akarunk sportolni. Ha versenyszerűen szeretnénk csinálni és van is egy sport, ami nagyon tetszik, akkor a technikai tudással, az edzésekkel, az adott sportban lehetséges kompenzálni a testalkat okozta hátrányokat, de lényeges az egyensúly is.

Fontos, hogy meglegyen az a plusz más területen, hogy a kudarcok ne emésszék fel az energiát. Természetesen ugyanez igaz arra az esetre is, amikor valakinek megvannak a testi adottságai, jó a testalkata és egy adott sport számára nagyon előnyös lenne, de nem szereti vagy nincs meg hozzá a megfelelő labdaérzéke, egyensúlya stb.

Tehát mindig legyen több információ a döntéshez és az egyensúlyt keresve lelhetünk rá a megfelelő sportágra. Ehhez egy eszköz, egy információ a sportantropometria által meghatározott testalkat típus.