A rúdtánc oktatásról röviden – nem lehet elég korán kezdeni?

 

Rúdtáncoló gyerekek? Hát hova fajult ez a világ? Sok szülő ijedten kap a fejéhez, amikor olyan videókat lát, amin kislányok, és kisfiúk rúdtáncolnak. Ám, egyre kevesebben ütköznek meg rajta, hiszen a sportrúdtánc akár már 5-7 éves kortól is ajánlott, és igen népszerű, főként a kislányok körében.

Csak semmi erotika, az órák akrobatikus-és erőelemekből épülnek fel, társítva például a jóga, kortárs táncok, és balett kifinomult mozgássoraival. Ebben pedig semmi kivetnivaló nincs. Csak mozgás, és fitnesz.

Kezdőként rúdtánc órán

Ha a gyermeked szeretne rúdtáncra járni, és nem az a nagyon szédülős fajta- ez a forgások miatt lényeges-, bátran vidd el egy órára, hogy megtapasztalja, tényleg neki való-e. A rúdtánc oktatás, bár könnyű szórakozásnak tűnik, valójában kőkemény izommunka. Komoly sport, még világbajnokságot is tartanak belőle.

A gyerkőcök a rúdtánc órákon szintről-szintre haladnak, és természetesen edzéseik nem a felnőttek edzéseinek másai, hanem az életkorukra szabott elemekből áll.

Hogyan épül fel a rúd? Anyaga krómozott fém, esetleg réz, vagy titán, átmérője nagyjából 40 milliméter.

Az a gyermek, aki nem elég hajlékony, nem járhat? Dehogyisnem! Az órák melletti stretching hamarosan kihozza a lurkóból az ehhez szükséges pluszt. Azt is vedd figyelembe, hogy nem feltétlen tud még első órán felmászni a rúdra. A fejlődés lépésről-lépésre történik.

Mielőtt elmész a gyermekeddel egy rúdtánc oktatásra, kérdezd meg az edzőt, milyen ruhát javasol (ez általában egy sort, vagy egy testhez álló nadrág, valamint egy top, mivel fontos a sok szabad bőrfelület). Az edzések mezítláb, esetleg zokniban folynak. Fontos a folyadékpótlás.

A rúdtánc oktatás remek hatásai

Növeli a gyermek állóképességét, javítja erőnléti állapotát, erősíti izomzatát, fokozza hajlékonyságát. Fejlődnek motorikus képességei is: egyensúlyérzéke, koordinációja, reakcióideje.

Arról nem is beszélve, hogy egy félénkebb gyermek magabiztosabbá, kitartóbbá, fegyelmezettebbé válhat a rúdtánc által. Az a kissé ducibb gyermek is karcsúbb, és erősebb lehet tőle, akinek eleinte még a hajlékonyságával is gondok voltak. A táncos, és akrobatikus elemek szép tartást biztosítanak. A titok a rendszerességben rejlik.

Rúdtánc közben rengeteget dolgozik a felsőtest, és a karok, ami nem csoda, ellenállásként a saját súlyát használja a kicsi. Közben pedig remekül szórakozik egy stresszes iskolai nap után.

Szeretnéd megtudni, hogy a lányodnak javasolható-e testalkata szerint e sport űzése? Sportágválasztási tanácsadásunkon megtudhatod!