Gyermekkori elhízás

Gyermekkori elhízás

Gyermekkori elhízás

A gyermekkori elhízás megelőzése megoldható a testalkat szerinti edzéssel, mégis az utóbbi évtizedekben már-már népbetegséggé nőtte ki magát hazánkban is ez a probléma.

Az elmúlt 20 évben csaknem megháromszorozódott a kórosan túlsúlyos és kövér gyerekek száma Magyarországon. Napjainkban a kisiskolások körében csaknem minden negyedik lány és minden ötödik fiú elhízott. Sajnos, ez a rémisztő statisztika mindaddig hidegen hagyja az embereket, amíg nem az ő gyermeküknél jelentkeznek az elhízással kapcsolatos problémák.

Nagyon aranyosak a pufók kisbabák, hiszen az ő életkorukhoz ez a testalkat illik, és ez az egészséges, azonban ha kisgyermeked túlzottan gömbölyded, az később komoly egészségügyi és lelki problémákhoz vezethet.

A túlsúlyos testalkat kialakulásának legfőbb okai

A két legfontosabb és leggyakoribb ok a nem megfelelő táplálkozás és az rendszeres testmozgás, sportolás hiánya. Biztos vagyok benne, hogy Te is mindent meg szeretnél adni gyermekednek. Talán emiatt több édességet, cukros üdítőt adsz neki, amivel komoly károkat okozhatsz a fejlődő szervezetének.

Gyermekkori elhízás okai

A rendszeres edzés hiánya komoly probléma a legtöbb családban. Hidd el, ha megtalálod azt a sportágat, amiért teljes szívéből lelkesedik gyermeked, többé nem kell noszogatnod, hogy járjon el edzeni.

A gyermekkori elhízás hátterében sokszor genetikai tényezők állnak. Gyakran hiába táplálkozik egészségesen az egész család, a gyermek így is túlsúlyos lesz. Ebben az esetben az egyetlen megoldás a testsúly kontrollálásához a gondosan megválasztott edzéstípus az, ami a gyermek testalkatának is megfelelő.

A gyermekkori elhízás következményei

  • cukorbetegség
  • szív-és érrendszeri megbetegedések
  • ízületek és a gerincoszlop károsodása a túlzott testtömeg miatt
  • alvászavar
  • magas vérnyomás
  • önbecsülés hiánya
  • negatív énkép

Rendszeres edzés és megfelelő táplálkozás a boldog gyermekkor titka.

Bizonyított tény, hogy a rendszeres edzés nem csupán a testalkat javításában játszik óriási szerepet, hanem a csemeték lelki fejlődésében és a tanulásban is. A rendszeresen sportoló gyerekek kitartóbbak, alázatosabbak, szorgalmasabbak az iskolában is.

Kellemes edzés a tévé vagy a számítógép előtti tespedés helyett

Biztosan Te is szeretettel gondolsz vissza gyermekkorodra, amikor annyit játszottál: fára másztál, bicikliztél, edzésre jártál stb. A mi korosztályunk másképpen nőtt fel, mint gyermekeink, azonban számukra is rengeteg izgalmas alternatívát kínálhatsz az internetezés és tévénézés helyett. Manapság annyiféle edzés közül lehet választani, hogy egészen biztos létezik minimum egy olyan edzésfajta lakóhelyeden, amit csemetéd nagy lelkesedéssel gyakorol majd.

Hogy találd meg, melyik az az edzéstípus, ami igazán leköti gyermekedet?

Nem szükséges több száz edzésre elvinned gyermekedet ahhoz, hogy megtaláld azt, amit örömmel és eredményesen végez majd. A személyre szabott túlsúlyos gyerek torna nyújt megoldást, amihez meg kell ismerni az egyéni testalkatot.

Honnan tudhatom meg, hogy milyen a testalkatom?

Kérj időpontot sportantropometriai vizsgálatra >>>