Előző levelemet ide kattintva olvashatod >>>

Tegnap azt ígértem, elárulom, a három alak közül melyik túlsúlyos. És mivel az ígéretet illik betartani…

181,1 cm                       187 cm                   189 cm

90 kg                             99,3 kg                   63,1 kg

0 kg súlyfelesleg     0 kg súlyfelesleg     3 kg súlyfelesleg

Bár a hosszas előkészítésből sejthetted, hogy valami csavar lesz a dologban, azért ez mégis meglepő, nem? A három férfiból mind a bal oldali, mind a középső a saját testalkatához mérve ideális súlyú, a jobb oldali, első ránézésre soványnak tűnő férfinak viszont valójában súlyfeleslege van! Hogyan lehetséges ez? Hadd adjak ennek megértéséhez egy kis segítséget, egy nagyon leegyszerűsített ábrát a testünk felépítéséről:


A fehér mező a csont, a piros az izom, a  rózsaszín pedig a zsír. A külső alapján, csupán ránézéssel azt állapíthatjuk meg, hogy ez a három  személy akár egyforma is lehet.

Emlékszel, amikor a szemedre hagyatkoztál, első ránézésre azt gondoltad a teljes alakos ábrákból, hogy a középső, zömökebb testfelépítésű az, akinek biztosan súlyfeleslege van, míg a jobb oldalinak inkább még fel is kellene szednie néhány kilót. A fenti ábrán a három ember azonos testrésze látható. Természetesen a vékonyabb végtag tartozik a sovány emberhez mégis neki van súlyfeleslege!

A középső és a bal oldali képen látható, hogy a csont és az izom mennyisége több – ettől vaskosabbak –, zsírfelesleg (és ezzel együtt súlyfelesleg) viszont nincs, az atletikus, illetve a robusztus alkatú férfin. A jobb oldali, nyúlánk figurához tartozó ábrán viszont vékony a csont, kevés az izom, így hiába sovány, van rajta felesleges zsír. Szóval minden a testalkat függvénye.

Te melyik csoportba tartozol? Vajon neked ideális a testsúlyod?

Hidd el, egy megfelelő felmérés objektívan meg tudná mutatni: valójában hány kilónak kellene lenned.

A valódi súlyfelesleg mértéke ugyanis a testfelépítést vizsgálva, tudományos módszerekkel egyszerűen megállapítható, így elkerülhető esetleg a testet-lelket romboló felesleges fogyókúra. Sőt tovább megyek: sok esetben annak felfedezése, hogy az ember a saját testalkatához képest ideális testsúlyú, megoldja az önértékelési problémákat.

Beszéljünk a sporttal kapcsolatos gyakori tévhitekről, félreértésekről az ezeket cáfoló tényekről! Ezek egy részéről talán még soha nem hallottál! Vegyünk először egy példát! A vasat ugye meg szokták edzeni, ami azzal kezdődik, hogy magas hőmérsékletre felhevítik. De mi lenne, ha nem vasat, hanem jeget szeretnénk erősebbé tenni ugyanezzel a módszerrel? Nyilván nem a vágyott eredményt érnénk el. Lehet, a példa kicsit sántít, de azért, remélem, érted, mire gondolok! Ha valaki úgy választ sportágat, csapatjátékban szerepkört, majd úgy alakítja edzéstervet, hogy fogalma sincs saját, genetikailag meghatározott adottságairól, ráfázhat, lehet, olyan mellett dönt, amire valójában alkalmatlan.

Holnap hét tévhitet veszünk górcső alá. Hidd el, érdemes lesz kinyitnod a következő e-mailemet is! Következő levél itt olvasható >>>

Nézd meg a mérésről szóló videót (a megnyíló lap legalján) >>>