előző levelünk ide kattintva olvasható>>>

Na lássuk, jól tippelsz-e a képen látható három alakkal kapcsolatban?!

Az ábrán három valós, aktívan sportoló férfi testét mutattam meg. Tegyünk egy próbát! Ránézésre melyikük a túlsúlyos?

A válasz egyértelműnek tűnik – bizonyára a többségetek legyint: ezt megkérdezni is kár. Amikor ezt az ábrát az előadásaimon megmutatom, még a szakemberek közül is szinte mindenki egyértelműen a középső embert (néhányan a baloldalit is) nevezik meg túlsúlyosként.

De vajon igazuk van?

Ezt mindjárt elárulom, de – az izgalmakat fokozandó – egy közbevetést még teszek előtte. A reklámok, a filmek, az aktuális divattrendek és sok más „üzenet” hatására ma szinte mindannyiunkban kialakult a tökéletes, ideális emberi testről alkotott kép: magas, karcsú, sportos alkat. Erre pedig a három közül egyértelműen a jobb oldali figura hasonlít leginkább.

Mindenki ilyen szeretne lenni, mindenki erre vágyik (na jó, kicsit szélesebb vállakkal…). A média azt sugallja, erre kell törekednünk, így leszünk az élet minden területén sikeresek, s ha nem így nézünk ki, akkor valami baj van. Az ember bármerre néz, a reklámokban, a filmekben csupa ilyen „tökéletes” embert lát. Ha pedig ő maga inkább hasonlít a bal oldali vagy pláne a középső figurára, akkor joggal érzi magát selejtesnek.

Na, de nézzük meg akkor, három emberünk  milyen magas és milyen súlyú! Emlékszel még, ugye? Valós emberekről van szó, tehát az adatok is valósak!

181,1 cm          187 cm          189 cm

90 kg               99,3 kg           63,1 kg

Változott a véleményed? Most mit gondolsz, melyikükön vannak felesleges kilók? Azt tippelem: az adatok csak megerősítettek Téged abban, hogy a középső és a bal oldali emberünk legjobb esetben is a túlsúlyos kategóriába tartozik, míg a jobb oldali férfi inkább sovány.

De vajon tényleg így van?

Nyilvánvaló, gondolod, hiszen a testtömegindex-kalkulátor, vagy az interneten található különböző képletek az ideális testsúly kiszámítására, mind ezt látszanak igazolni. Lehetséges, hogy ezek a módszerek hazudnak? Ezt nem merném állítani, de az kétségtelen: nem minden esetben mutatják meg a valóságot…

Holnapi levelemben lerántom a leplet, és megmutatom, hogy valódi tudományos alapokon nyugvó módszerrel a három személy közül valójában melyiknek van súlyfeleslege és mennyi! Következő levél itt olvasható >>>