A Testnevelési Egyetemen (Budapest, volt TF) évtizedek óta oktatják a sportantropometriát

Fontos megérteni, hogy a sportantropometriai vizsgálat mindennek az alapja (, de nem valami mindent eldöntő, mindent felülíró módszer). Éppen úgy, ahogyan egy házat sem kezdünk építeni megfelelő alap nélkül. A további vizsgálati lehetőségekre alább visszatérünk, de most nézzük a sportantropometriai vizsgálat bemutatását.

A testet 24 ponton mérjük meg speciális, nagy pontosságú, egyedi gyártású mérőeszközökkel. A mérést nagy gyakorlattal rendelkező személyek végzik, akik tanulták az antropometriát. Több, mint 1000 mérést kellett felügyelet mellett elvégezniük, mire önállóan mérhetnek. Minden egyes méretvételnél több dologra is oda kell figyelniük. Például a helyes testtartásra, levegő vételre. Fontos, hogy a mért személy ne kísérje tekintetével  a mérést (amit önkéntelenül is megtenne), mert akkor nem lenne pontos a méret vétel.

Milyen antropometriai adatokat mérünk meg?

  • testsúly,
  • testmagasság,
  • csontszélességek,
  • bőrredők vastagsága
  • különböző ponton test kerületek
  • váll szélesség, csípő szélesség, mellkas szélesség, mellkas mélység

A mérés alsó ruházatban történik, és fájdalommentes. Mindez maximum 10 percet vesz igénybe.

sportantropometriai vizsgálat

Egy olyan eset, amit idejében meg lehetett volna előzni:

„Gyermekem futó atlétaként évekig nyert versenyeket hosszútávon. Majd egyre gyengébben teljesített. Keresve az okot, rátaláltam Dr. Petrekanits Máté által vezetett budapesti TF laborra. A doktor úr megállapította, hogy gyermekem testében az izom és a csont mennyisége magas, ilyen adottságokkal remek sprinter lehetett volna. Ezt követően a doktor úr tanácsára rövidebb távon kezdett versenyezni, aminek hatására javultak is az eredményei, de sprinter már soha többé nem lehet belőle. Ugyanis jó néhány éve nem az alkatának megfelelően edzették, ami mára már visszafordíthatatlan.”

Az elején említettem, hogy sportantropometriai vizsgálat mindennek az alapja, és hogy erre a továbbiakra visszatérünk.

Tehát amennyiben az alap genetikai adottságokat megismertük, melyek szemmel nem láthatók pontosan, és a szülők genetikai adottságaikból nem feltétlenül vezethetők le, jöhetnek további tesztek, vizsgálatok.

A sportantropometriát kiegészítve így teljesebb, pontosabb képet kaphatunk. Melyek ezek a sport mérések, tanácsadások a TF Spiroergometriás Sportaboratóriumban?

teljesítménydiagnosztika

teljesítménydiagnosztika

Egyedi adottságaidat pontosan megismerheted vizsgálatainkkal,

Kérj időpontot ide kattintva >>>