A vizsgálat bármilyen korban (7 év felett) elvégezhető. Azért csak hét éves kortól vállaljuk, mert a kiértékeléshez (első sorban a várható felnőttkori testmagasság becslés tekintetében) ettől a kortól állnak rendelkezésre megfelelő mennyiségben adatok sportoló gyerekekről. Ez az alsó korhatár, felső pedig nincs.

Érdemes minél korábban, mert a legtöbb sportágat tekintve még időben tudjuk segíteni a sikerélményt nyújtó választást. Azért csak hét éves kortól vállaljuk, mert a kiértékeléshez (első sorban a várható felnőttkori testmagasság becslés tekintetében) ettől a kortól állnak rendelkezésre megfelelő mennyiségben adatok. Ez az alsó korhatár, felső pedig nincs. Felnőtt esetében is hasznos a vizsgálat, mert segít abban, hogy:

  • esetleges súly feleslegtől miként lehet a leghatékonyabban megválni
  • milyen edzés módot válasszunk
  • hogyan táplálkozzunk
  • amennyiben kevés időnk van testmozgásra, akkor azt hogyan tudjuk a legjobban felhasználni

Az, hogy hány éves korban érdemes elvégeztetni a vizsgálatot az függ attól is, hogy mi a célja az antropometriai vizsgálatnak, hiszen ez a vizsgálati módszer a sportágválasztás mellett számos más dologban is segíthet.

Sportágválasztás

A sportágválasztásnál maradva az edzők, sportegyesületek szeretik, ha minél hamarabb elkezdi a gyermek a sportolást. Még napjainkban is előfordul, hogy a túlzott számú és intenzitású edzésekkel szeretnék kiszűrni a jól sportoló gyerekeket. Hosszútávon ez nem alkalmas módszer, hiszen, ha meg is mutatkozik, ki az, aki jó abban sportágban, a túl sok edzés állandó kimerültséget, akár a kezdeti fokozott fejlődés után jelentős visszaesést is okozhat.

A helyes módszer az, amikor minél több információ birtokában terelgetjük a gyermeket a helyes és számára sikerélményt nyújtó sportág felé. Ehhez a testnevelő tanár véleménye mellett, a gyermek kézügyességét, koncentrációképességét ismerő tanárok véleménye vagy akár a védőnő tanácsa is figyelembe vehető. És természetesen a testi adottságokat jól felmérő antropometria vizsgálat mellett a gyermek véleménye is nagyon fontos, abban, hogy mi az, ami tetszik neki.

Hiszen a szívesen folytatott mozgásban sokkal könnyebb motiválni a gyermeket és akkor az eredmények is jobbak lesznek. Ehhez pedig érdemes lehet több sportágat is kipróbálni, persze a lehetőségekhez mérten. Erre pedig azért van szükség, mert a gyermeknek tetsző sportág valamilyen környezeti hatás következtében változhat, de a genetikai adottságai nem.

Iskolás kor

Az iskolás korban 8-10-12 éves kor között elvégezve az antropometriai vizsgálatot a gyermek alkati és testi tulajdonságai már alkalmasak arra, hogy az alap irányt megmutassák a mérési eredmények. Ebben az életkorban a növekedés és az összetett testindexek miatt a mérés pontosságát azzal tudjuk növelni (80%-ról 90%-ra), ha két vagy több mérést végzünk.

A vizsgálat hasznos kamaszkorban is. Ekkor a hormonális változások miatt a testarányok jobban változnak. A környezeti hatások is erőteljesebbek és a várható testmagasság már nagyobb pontossággal határozható meg.

A 12-16-18 éves korban bekövetkező változások miatt ebben a korban nemcsak a testi hanem a lelki változások is nagyban befolyásolják a sportágválasztást. Így az ilyenkor elvégezett antropometriai vizsgálatok a sportágválasztást már sokkal jobban segítik, hiszen már van elképzelés, vannak sportok, amik tetszenek. Ilyenkor a legjobb kiválasztani a sportágat, az adott sportokból megállapítani, hogy mi az amihez az alkat, a testi adottságok a legalkalmasabbak, hogy sikerhez vezessenek.

A 18-25 éves fiatal felnőttkorban is érdemes a vizsgálatot elvégezni, mert ilyenkor a kiválasztott versenysportban, szabadidő sportban a kisebb finomságokban mutat irányt, illetve a mozgástól várt eredményesség jól kontrollálható. Az erősíthetőség izom és zsír százalék változtatásában. A bőrredők speciális eszközzel történő pontos mérése a hatékony súlycsökkentésben segítenek.

Ha nem versenyszerű sportolást szeretnénk, hanem csak rendszeres mozgást, akkor pedig a környék lehetőségeiből a gyermek számára legalkalmasabb kiválasztásában is segít bármely életkorban.

Fejlődés a sportban

Amennyiben a növekedés mértékére, a fejlődésre vagyunk kíváncsiak szintén bármely életkor alkalmas. A biológiai és a naptári életkor közti különbség bármely életkorban hasznos lehet a gyermek megfelelő fejlődésének megítéléséhez és eltérés esetén egy év múlva a kontroll vizsgálattal a fejlődés ütemének változása is követhető. A vizsgálat a csontkorhoz hasonló pontosságú a biológiai életkor meghatározásában.

Súlyfelesleg csökkentése

A súlyfelesleg csökkentésének követésére is bármely életkorban sokkal alkalmasabb, mint egy mérleg. Gyermekeknél pedig, ahol a fogyókúra nem ajánlott, hiszen egy szigorú fogyókúra a fejlődésben nagy problémákat tud okozni, az antropometriai mérés a legalkalmasabb az egészséges testsúlycsökkentés nyomon követésére.

Ugyanígy a gyermekkorban gyakori soványság esetében is bármely életkorban alkalmas az alkati vékonyság vagy a kóros soványság kimutatására, annak mértékének meghatározására és az alkalmazott életmódi terápia eredményességének nyomon követésére.