Kimutatható, kiből lesz világklasszis sportoló

Dr. Petrekanits Máté – már kisgyermekkorban kimutatható, hogy kiből lehet világklasszis sportoló.

Kell egy fogas – mondja a Testnevelési Egyetem terhelés-élettani laborjának vezetője, Dr. Petrekanits Máté. A kifejlesztett, állapot felmérő vizsgálat képes ezt kimutatni. Hogy pontosan miről van szó, az alábbi interjúból kiderül.

Hogyan és miben segítenek ezek a vizsgálatok?

Először is a gyermek alkatánál, testösszetételénél, erősíthetőségénél fogva megnézzük, hogy mekkora termetű lesz, ezáltal behatárolhatjuk azt a fizikai teljesítményt, amelyet elérhet. Az első vizsgálat egy sportantropometria, amelyet 38 éve csinálunk. Mára már több 10 ezer mintánk van. Nem csak a tudományt, és a mögé tartozó irodalmat, de a hasonló vizsgálatokat végző és hasonló adatbázissal rendelkező szakembereket is ismerjük szerte a világban.

A testalkat, a várható testmagasság, az erősíthetőség – ez mind genetika, ezért különféle egyenletekkel meghatározható. Már 7 éves kortól meg tudjuk állapítani a sportantropometria, és a terhelés-élettani vizsgálatokkal, hogy mekkora teljesítményre lesznek képesek – mondja Dr. Petrekanits Máté.

Mennyire meghatározható az, hogy milyen sportág javasolt a gyermeknek?

Ez is lehetséges. Különféle alkatú emberek vannak. Akadnak nagyon erősek, robosztusak, azokból inkább kajakos, kenus, birkózó, cselgáncsozó, harcművész lesz. A nyúlánkabbak, akiknek a magassága akár a 190 centimétert is eléri, belőlük inkább kosárlabdázó, röplabdázó lehet. Amennyiben nagyon vékony a gyermek, úgy az atlétikát javasoljuk neki. A testösszetétel és a várható testmagasság alapján tehát a sportágat is meghatározhatjuk.

Ha belemegyünk a sportágakba, akkor egy csapatsport (mondjuk a labdarúgás) esetében egy adott szerepkörre mennyire lehet pontos előrejelzést adni?

A labdarúgás most egyébként is aktuális. Itt tudjuk azt, hogy egy középpályásnak mennyit kell futnia. S hogy ehhez milyen élettani paraméterek tartoznak: akár szívműködés, gázcsere, ventilláció, vagy különféle más izomműködés is. Lemérhető, hogy kinek miként működik az izomzata. A csatárok másképpen működnek, mint egy középpályás. Látjuk azt is például egy kapusnál, vagy egy belső védőnél, hogy milyen képességekkel kell rendelkeznie, így a szerepkörre is tudunk tanácsot adni.

Mit tapasztal, a szülői vagy az edzői együttműködés a hatékonyabb? Mitől függ ez?

Sok család van, amely szeretné, hogy a gyerek is sportoljon. Ez visszavezethető akár oda, hogy a szülő vagy a nagyszülő is sportolt. Ekkor behozzák a gyereket, hogy megtudják: van-e hajlama erre valamelyik rokontól. Mi pedig megnézzük. Igazság szerint, ha ránézünk az anyára, vagy az apára, abból még nem tudunk semmit. Nagyon sok esetben ugyanis nem a szülőkre, hanem egy másik oldalági rokonra üt a gyerek.

Itthon a labdarúgás rendkívül népszerű, a legtöbb gyerek focizik. A másik népszerű sportág az úszás. Ott is a különböző úszásnemeknél más és más testalkat kell. A vizsgálatokkal itt is az alkatot, az állóképességet, az erőt és a gyorsaságot mérjük.

Esetleg még bele tudunk nézni a fejükbe is, ha használunk egy kis EEG-erősítőt. Ezzel olyan „népszerű” dolgot csinálunk, hogy lemegyünk alfába, bétába, gammába, meg ilyesmikbe. Azt, hogy milyen okos, nem tudjuk megnézni, de azt látjuk, hogy fejben is „rendben van a gyerek” – mondja Dr. Petrekanits Máté.

Azt szokták mondani, hogy több edzéssel, akaraterővel, vagy munkával szinte bármit el lehet érni. Mi a véleménye erről?

Ez nem így van.

A kitartó munkához bizonyos képességek is kellenek: akár az állóképesség, az erő vagy a gyorsaság oldaláról. Az ember évmilliárdok alatt alakult ki. A 38 év alatt rengetegen jártak nálam, egyszer például TF-es hallgatóm jött be: elkezdtük vizsgálni, én pedig mondtam neki: „Figyelj, kolléga, már jártál nálam, találkoztunk.” Erre úgy felelt, hogy „Nem, biztos, hogy nem.” Mondom neki: „Figyelj ide: 13. kerület, 3. b”, majd mondtam neki az évszámot. Erre ő: „Valóban, a tanár úrnak igaza van.”

Megnéztük, hogy mit írtunk le akkor, így ő is láthatta, hogyan működik az a tudomány, amelyet használunk. Csodálkozott, hogy azok az alkati dolgok, mint a várható testmagasság, illetve az izomzat erősíthetősége már 7 éves korban is nagy pontossággal jelezhető előre.

Tételezzük fel, hogy valakinek fogynia, vagy izmosodnia kell. Ha mindent belead, bármi elérhet?

Ez sem így működik.

Ez alkatfüggő. Amennyiben van valamilyen endokrinológiai probléma, akkor hízni és fogyni is nehéz. A különféle betegségek ezt hátráltathatják. Ha azonban egészséges szervezetről van szó, úgy alapvetően kell egy fogas, kell egy olyan alkat, amire fölpakolhatjuk az izomzatot. Nem úgy működik a dolog, hogy csak edzenek és megizmosodnak. Ha olyan az alkata, csinálhat akármit, nem erősödik meg. A kitartás sem segít, mert ez nem így működik.

Azért merem ezt mondani, mer ezt is több 10 ezernyi vizsgálati mintánk bizonyítja. Legyen szó akár korcsoportokról, alkatról, testösszetételről, állóképességről, vagy erőről. Maximum pár százalékot lehet változtatni, de csak akkor, ha egészséges emberekről van szó. Nem véletlenül kellenek a célfotók, mert úgy milliméternyi pontossággal látható, hogy ki az első.

A gyermekem korosztályos csúcstartó. Mi baja lehet egy bajnoknak?

Ha a korosztályt nézzük, úgy a naptári életkor egészen más, mint a biológiai életkor. Nem egy esetben van olyan, hogy országos bajnokként hozzák be ide a kisfiút vagy a kislányt. Megmérjük és megmondjuk, hogy magyar mintához képest ez a gyerek két évvel idősebb, mint a korosztálya. Ez jelentős különbség!

Sok esetben nem is értik. Mondom, nincs semmi gond. Megnézzük az általunk ismert több 10 ezres minta közül, hogy jelenleg épp hol tart magasságban, súlyban, izomzatban, csontozatban, mindenben, és az lesz a valós érték. Lehet valaki korosztályos bajnok, a biológiával pedig segít látni, hogy valójában hány éves, mert bizony már 7 éves korban is előfordul, akár 2 évnyi fejlődésbeli különbség.

A rendszeres sportorvosi vizsgálatok megvédik a gyermeket. Mennyire megbízhatók ezek?

A törvényben leírt módon kell megvizsgálni a gyermeket, hogy az adott sportágra kaphat-e engedélyt. Ez egy előszűrés arra, hogy ne következzenek be azok a tragédiák, amelyek sajnos előfordulnak. A sportorvosi vizsgálat erre van kidolgozva. Aki elkezd rendszeresen sportolni, ahhoz, hogy hivatalosan versenyezhessen, mindenképp szükség van erre a vizsgálatra.

Évekkel korábban Hosszú Katinkán is végzett ilyen állapotfelmérést. Hogyan emlékszik erre vissza?

Bajai vagyok, az apukáját is ismerem. Feljöttek az – akkor még – Testnevelési Főiskolára, s megnéztük. Egyszerűen fogalmaztam az édesapjának: „Te mit látsz ebben a lányban? Kőbán Rita többszörös világ- és olimpiai bajnok, a lányod hasonló teljesítményre lesz képes.”

Ahogy azt Newton leírta, F=mXa, tehát az erő, az tömeg szorozva a gyorsulással. Plusz ha van hozzá egy jó tüdeje, egy jó szíve, egy jó mája, meg a többi alkatrész, akkor belehet jósolni egy komoly teljesítményt.

Azt nem tudjuk megmondani, hogy világ vagy olimpiai bajnok lesz, mert ez függ még technikától, a taktikától, a stratégiától, a pszichológiától, de azt lehet látni, hogy azokkal az adottságokkal, komoly teljesítmény mellett kimagasló eredményeket érhet el.

A mára már háromszoros olimpiai bajnok, illetve az édesapja akkor hogyan reagált?

Nem mondom, hogy folyton összejártunk, de bajaiként ismertük egymást. Ezért egymás kezébe csaptunk. Mondtam neki: „Na, komám, akkor indulj, menedzseld a lányodat, aztán ha majd világbajnok lesz, megünnepeljük!” Nagyon kellemes, jó dolog ez.

A hosszú évek alatt többször volt olyan, amikor egy-egy világ- vagy olimpiai bajnok már a saját gyerekét hozza be ide. Ahogy én is kicsit megöregedtem, most már arra is van példa, hogy az unokájukkal érkeznek. Nemsokára Gellei Imre hozza az unokakislányát, aztán megnézzük, hogy ebből a gyermekből milyen sportoló lehet.

Mennyire tapasztalja azt, hogy az edző, vagy a szülő próbálja felülírni az orvos javaslatát?

Már 38 éve foglalkozom terhelésdiagnosztikával és szerencsére egy folyosón vagyok a pszichológusokkal. Lénárt Ágotával például, aki az olimpiai csapat egyik pszichológusa.

Többször van arra példa, hogy megkérem Ágotát, nézzen rá egy-egy kliensre, hogy mi a helyzet. Azt látom, hogy gyerek szíve és a keringése is rendben van. A másik oldalról azonban felmerülhet a gyanú, hogy nem elég kipihent, nem tud relaxálni, vagy rettenetesen szorong. Ekkor megpróbáljuk megkeresni, hogy mi lehet ennek az oka.

Az is biztos, hogy az első, amivel ilyenkor segíthetünk, az a pszichés funkciók helyretétele. Van ilyen, ez is mérhető: tesztlapokkal, vagy akár műszeresen is. Ezen vizsgálatkor a páciensnek nem kell megszólalnia, egyszerűen lefekszik, beszereljük, s megnézzük, mit mutatnak az adatok. A kollégával aztán megbeszéljük a stratégiát.

Ezt követően, visszamérjük, hogy a terápiás kezelés mennyire volt megfelelő. Néha elég pár mondat is, és helyre kerül minden. Számtalan esetre igaz, hogy a pszichológia segít.