A foci cselek a játék egyik legfontosabb elemei, hiszen bár a taktika is alapvető fontosságú, a néző számára a cselek és a gólok nyújtják az igazi szépséget.

Ki ne emlékezne Puskás Ferenc legendás visszahúzós cselére az évszázad mérkőzésén az angolok ellen a Wembleyben? Vagy ki ne szerette volna Garrincha, Maradona, később Zidane, vagy most Messi, esetleg Cristiano Ronaldo trükkjeit?

Ebben a cikkben tehát a cselekről lesz szó, megnézzük, miért fontosak a fociban, mi a funkciójuk, és adok pár tanácsot is az elsajátításukra.

Puskás Ferenc foci cselek

A foci cselek története

Foci cselek már akkor voltak, amikor még maga a labdarúgás sem nagyon létezett, hiszen Geoffrey Chaucer a Canterbury mesékben már a XIV. században írt a lábbal végzett trükkökről.

A modern, általunk ma is ismert focihoz ennek persze még nem sok köze volt, az azonban látszik, hogy a különböző trükkök már a labda megjelenésének pillanatától jelen vannak a különböző játékokban.

Amikor a XIX. században (1863-ban) az angol Football Association elfogadta a játék első szabálykönyvét, megkezdődött a labdarúgás máig tartó szervezett keretek közt zajló fejlődése. A cselek már a kezdetekkor fontos szerepet játszottak. Bizonyos felfogásokban fontosabbak voltak, mint a passzok, hiszen a játékosok egyedül indultak el az ellenfél kapuja felé.

Később aztán ahogyan a játék egyre összetettebbé vált, és világszerte egyre inkább elterjedt, úgy fejlődtek tovább a cselek is, melyek mára már fantasztikus változatosságban gyönyörködtetnek minket, nézőket.

foci cselek

Foci cselek és felfogások

Alapvetően azt lehet mondani, hogy a cselek esetében kétféle játékfelfogás ütközik, ami futballkultúra, taktika, nemzeti karakter, és hozzáállás kérdése is.

  • a játékhelyzet megszabta cselezés – ennek lényege, hogy a játékos mindig az adott játékhelyzetet látva dönti el, milyen módon tudja a leghasznosabban megjátszani a labdát. Ha a helyzet úgy követeli meg, akkor cselez a cél érdekében.
  • a cselezés öröméért cselezés – ebben az esetben a játék szépsége dominál, a labdarúgó nem feltétlenül a csapat szempontjából hasznosabb és hatékonyabb megoldást választja, hanem „művészi örömet” lel a cselezésben. Egészen az 1990-es évekig a brazilok voltak ennek az egyik képviselői.

A csel folyamata is jól követhető egy-egy mozdulatsor kivitelezése alatt:

  • a játékos észleli az adott játékhelyzetet
  • feldolgozza az információkat
  • felméri a lehetőségeket
  • a megfelelő pillanatban elvégzi a mozdulatsort

Ennek a folyamatnak a jó része természetesen ösztönösen történik, a korábban begyakorolt cselek alkalmazása során sincs idő játék közben a túl hosszú gondolkodásra, különösen, mióta a modern futball rendkívüli módon felgyorsult.

A cselezés előnyei és hátrányai

A sikeresen végrehajtott csel a futballban felbecsülhetetlenül hasznos, különösen a támadóharmadban, ahol a játékos ezzel vagy saját maga kerülhet gólhelyzetbe, vagy olyan helyzetet teremthet, amiben sikeresen tudja megjátszani csapattársát.

A cselezés tehát lehetőséget nyújt a támadás továbbvitelére, ugyanakkor megvannak a maga veszélyei is, hiszen egy sikertelen cselt követően a játékos pozíciót veszíthet, az ellenfél pedig ellentámadásba lendülhet.

A jól cselező labdarúgótól nagyon nehéz elvenni szabályosan a labdát, szabálytalanság esetén pedig a megítélt szabadrúgásból alakítható ki helyzet. A minden idők egyik legjobb cselezőjének tartott brazil Garrinchától (az 1962-es világbajnok csapat egyik sztárjától) például szinte lehetetlen volt megszerezni a játékszert.

Foci cselek – hogyan tanuld meg?

Noha feljebb azt írtam, hogy a foci cselek egy része ösztönösen jön, természetesen rengeteg gyakorlással el lehet sajátítani őket. Ebben próbálok most meg pár egyszerű tanácsot adni.

Finoman nyúlj a labdához

A finomabb labdaérintés hátránya, hogy lelassít, ugyanakkor ha megszoktad, hogy a lábadnál van a játékszer, gyorsabban és biztosabban tudod megjátszani, természetesebben jönnek a cselek is.

Tartsd közel a lábadhoz

A térdeid közelítsenek egymáshoz, miközben belsővel oda-vissza passzolgatod magadnak a labdát. Ha ellenfél közelít, figyelj arra, hogy a tested mindig a védő és a labda között legyen, így tudod fedezni, és gyorsabban tudsz irányt váltani.

Futás közben tartsd a lábfejed közelében a labdát, egy idő után már érezni fogod és nézned sem kell. A labdát így vezetve tudsz gyorsítani, és meg tudod őrizni az egyensúlyt is.

A periférikus látás jelentősége

Tartsd a labdát a periférikus látásod alsó harmadában. A kezdők hajlamosak a labdát nézni cselezés közben, ám érdemes törekedned arra, hogy már a kezdet kezdetén megszokd a helyes fejtartást, ami egyben lehetővé teszi azt is, hogy minél jobban fel tudd mérni a helyzeted és gyorsabban reagálj.

Változtass a sebességeden

Ha ugyanabban a tempóban futsz, a védő könnyebben ki tudja számítani a mozgásod, így könnyebben szerel. Gyakorlás közben gyakran válts sebességet, nem csak futás, de cselezés során is.

Fedezd a testeddel a labdát

Erről már írtam az álló helyzetben cselezésnél, de ez igaz mozgás közben is. Nézd meg, a legjobbak hogyan csinálják! Szinte lehetetlen tőlük elvenni a labdát, amint a kezükkel, lábukkal, vállukkal próbálják (természetesen szabályos körülmények között) távol tartani az ellenfél játékosát. Mindig legyél a labda és a védő között.

(Fotó: pixabay.com/rdelarosa0)