Sportantropometriai mérés Budapesten 2009-ig csak a TF-en (ma Testnevelési Egyetem) volt elérhető, bár ez csak némi túlzással igaz. Valójában csak az ismerősökön keresztüli szűk kör számára volt hozzáférhető. Sokan csodálkoznak is, amikor szóba kerül, hogy már 1972-ben is voltak sportantropometriai mérések, tudomásom szerint kezdetben főleg sportiskolákban. A rendszeressé vált mérések során jól nyomon követhető lett a gyermekek fejlődése, a gyermek fejlődés szakaszai. Előre jelezhetővé vált a várható felnőttkori testmagasság.

Az egyik sportiskola igazgatójával össze is hozott a sors (az élet mindig rendez-szoktam mondani), Vincze Györgyről van szó, aki Mészáros Jánossal (akit e módszer atyjaként említenek hazánkban) együtt végeztek sportantropometriai vizsgálatokat abban az időben.

Mára nem csupán Budapesten és környékén, hanem az ország számos településén végzünk helyben sportantropometriai mérést. Ezek jellemzően iskolákban, sportegyesületben, és különböző rendezvényeken valósulnak meg.

Budapesti Nagy Sportágválasztó

A legismertebb ilyen rendezvények egyike a Budapesti Nagy Sportágválasztó, ahol első alkalommal 2009 május 22-23.-án voltunk jelen sportágválasztási tanácsadó szolgáltatásunkkal. Azóta az összes rendezvényen jelen voltunk. Eddig!

Az első alkalom, amikor nem tudtunk részt venni, az akkor volt, amikor a covid-19 miatt meg sem tartották. Bízom benne, hogy ez volt az első, és egyben az utolsó is ez lesz. Bár az őszre prognosztizált második hullám eltörölheti a 2020 szeptember 11-12.-ei Budapesti Nagy Sportágválasztót is. Remélem nem így lesz.

Szigeti Sportvarázson is volt sportantropometriai vizsgálat

Szintén Budapesten rendezték meg néhány alkalommal a Szigeti Sportvarázst.

A bikemag.hu-n így mutatták be annak idején a rendezvényt:

„A Szigeti Sportvarázs a fővárosi önkormányzat által szervezett legjelentősebb szabadidős sportrendezvény Budapesten, melyet most már harmadik éve élvezhet a főváros és környékének közönsége. Idén is a Margitsziget ad otthont az eseménynek, az iskolaév befejezése utáni első hétvégén június 15-17-én.” Mivel várható volt, hogy rengetegen fognak jelentkezni a sportantropometriai vizsgálatra, előzetes online időpont foglalást vezettünk be. Így a sorban állást el tudtuk kerülni, mert jó előre tudta mindenki, mikor következik.

Budapest – McDonald’s BringaMánia Park

A McDonald’s BringaMánia Parkban nyáron a rendezvény ideje alatt vasárnaponként antropometriai mérést végeztünk annak érdekében, hogy a hozzánk forduló családok megtalálják az alkatilag leginkább hozzájuk illő sportágat, és azt az edzés módot, amivel a legtöbb sikerélményük lehet.

Szent Kristóf Szakrendelő

Budapest XI. Fehérvári út 12. alatti Szent Kristóf Szakrendelőben közel egy évtizede a „Családi egészségnap” keretein belül végzünk sportantropometriai vizsgálatot. A jelentkezők száma itt is nagy, ezért erre az alkalomra külön lehet előzetesen időpontot foglalni. Ennek köszönhetően sorban állás, és várakozás nélkül, folynak a vizsgálatok, hiszen mindenki tudja előre, mikor kerül rá a sor. Addig pedig részt tudnak venni a „Családi egészségnap” összes egyéb vizsgálatán.

Arad

Az elmúlt években Magyarországon kívül, Aradon is végeztünk sportantropometriai vizsgálatokat. Ott találkoztunk, illetve meg is mértük Bobróczky Róbertet, aki akkor még nem töltötte be a 13 évét, de már akkor is 217 cm volt a testmagassága. Illetve akkor még csak 217 cm, mert mára elérte a 231 cm-t.

Sportágválasztási tanácsadásra, illetve az ehhez szükséges antropometriai vizsgálatra az alábbi űrlap kitöltésével tudsz jelentkezni. Talp vizsgálatra, terheléses vizsgálatra is van lehetőség. Ezeket a vizsgálatokat az adataid elküldése utáni űrlapokon tudod jelezni (több személy részére is).

Telefonon 2 munkanapon belül hívunk az időpont egyeztetése érdekében. A terheléses vizsgálatot Budapesti címen végzünk.