Előző levelünkért kattints ide >>>

Az alcímben feltett kérdést kéretik csak félig komolyan venni, hiszen Puskáshoz, Kásáshoz vagy Hosszúhoz hasonló zsenik évszázadonként ha születnek. De azt azért tényleg érdemes megvizsgálni, milyen irányba indítsuk el gyermekünket!

Mi hasznos a gyereknek? A mai mozgásszegény világunkban nem lehet eleget hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy lehetőleg minden gyermek már kiskorától kezdve rendszeresen sportoljon. Ahhoz, hogy az egészséges testmozgás élvezetes legyen számára, meg kell találni azt a sportágat (csapatsport esetén a legideálisabb posztot), ami alkatához és személyiségéhez egyaránt illik.

A sportágválasztás egészen kis kortól kihat a gyermek egészségére, testi és lelki fejlődésére. Ha megfelelő sportágat választunk, a gyerek teste megfelelően fejlődik, ellenálló lesz, lelki egyensúlya javulni fog, hiszen a számára megfelelő sportág űzése folyamatos sikerélményt biztosít, ami elengedhetetlen egy fejlődő gyermek számára. Összességében tehát alighanem boldogabb lesz.

A sportágválasztást minden esetben: felnőttnél, gyermeknél, idősnél, fiatalnál, hobbi, vagy élsportnál a sportantropometriai vizsgálattal kellne indítani. Ezzel szemben mik a leggyakoribb szempontok?

  • Az edzések helyszíne legyen közel a lakásunkhoz, az iskolához
  • Elfogadjuk, hogy a gyereknek (sokszor hiányos ismeretek alapján) mihez van kedve
  • Ránézésre, a szemmel nem pontosan felmérhető testalkat alapján döntünk
  • Be nem teljesült vágyainkat a gyerekünkön át akarjuk megélni
  • Ismerősök alapján választunk (pl. ahova a barát jár)
  • Az aktuális legnépszerűbb sportág vonzásának nem tudunk ellenállni
  • Anyagi megfontolások alapján (felszerelés, tagdíj költsége)
  • Véletlenszerűen (mondjuk egy bedobott szórólap alapján)

Nem állítom azt, hogy ezek ne lennének fontosak. De azt viszont állítom, hogy csak az antropometriai adatok ismeretében nyernek értelmet a fenti választási szempontok. Nélkülük nem!

Hogyan határozhatjuk meg, milyen sport illik a gyerekhez? Természetesen a fentieket sem árt figyelembe venni a sportágválasztásnál. Habár nem lehet egyetlen szempont mondjuk az edzéshelyszín közelsége, mégis fontos, hogy olyat válasszunk, ami elérhető távolságra van tőlünk. Ahová a gyerek sem csak az első alkalommal megy szívesen, vagy ha szükséges, könnyen el tudjuk vinni.

Ugyanígy tekintettel kell lenni a sportolás pénzügyi vonzataira, még ha nem is szabad, hogy ez döntsön minden kérdésben. Figyelembe kell venni, hogy egy drága felszerelést igénylő sportág ne rójon ránk később elviselhetetlen terheket.

Ha a fent felsorolt szempontokat össze tudjuk egyeztetni a gyermek csak rá jellemző – és sokszor szabad szemmel nem látható – testi adottságaival, akkor minden adott számára hosszú távon a legmegfelelőbb sportág kiválasztásához.

A sportantropometriai vizsgálatok segítségével már 7 éves kortól pontosan leírhatók a genetikailag meghatározott, szabad szemmel esetleg nem látható testi adottságok. Ez alapján adunk tanácsot a megfelelő sportág, csapatsporton belül az ideális poszt kiválasztásához, valamint az egyéni adottságokhoz legjobban illeszkedő edzéstervhez.

Amennyiben ugyanis nem megfelelő sportágat választunk a gyereknek, komoly károkat okozhatunk neki, a várva várt fejlődés pedig elmarad. A különböző méréseinkkel nemcsak a várható felnőtt kori testmagasságot becsüljük meg, nemcsak sportágat ajánlunk, hanem az esetleges lappangó egészségügyi kockázatokat is kiszűrjük. Ezen kívül a felkészülés hatékonyabbá válik, a formaidőzítés javul és csökken a sérülések veszélye.

A felmérések további előnye az egyén testi adottságainak optimális kihasználása, az erősségek, gyengeségek, fejlődési lehetőségek feltárása. A reális célok kitűzéséhez más módon el nem elérhető, s alapvetően semmilyen edzésmunkával meg nem változtatható genetikai adottságokat tárunk fel.

A mérési adatok birtokában már csak azokra a képességekre kell „gyúrni”, ami jó edzéstervvel valóban fejleszthető. Ahelyett, hogy irreális célokat tűznénk ki a genetikai adottságok ismerete nélkül. Mivel nincs két egyforma ember, ezért egy igazán jó edzésterv – sportágtól függetlenül – csak a sportantropometriai adatok alapján, személyre szabottan készíthető el.

Nálunk a sikerélmény, az eredményesség és az optimális célok kitűzése áll a fókuszban! Figyelembe kellene venni, hogy a terhelhetőség minden gyermek és felnőtt esetében folyamatosan változik. Függ a kortól, nemtől, egészségi és edzettségi állapottól. Átfogó képet adunk ügyfeleink számára az optimális fizikai terhelési tartományról, ezzel jelentősen csökkentjük a túlterhelés által okozott élettani kockázatokat, a sérülésveszélyt.

Most, hogy már mindent tudsz, alig várom, hogy holnap még egy szívfacsaró történetet elmesélhessek nektek.

Következő levél itt olvasható >>>
ui.: Amennyiben további információra van szükséged, kérlek írd meg, mire nem kaptál még válasz, illetve mi érdekelne ebben a témában!