Előző levelünkért kattints ide >>>

A rossz táplálkozás mellett a nem megfelelő edzés és fizikai terhelés is rendkívül káros hatással lehet a szervezetünkre. Ezek hosszabb távon jelentősen ronthatják a sportteljesítményünket, ezért nagyon fontos tisztában lennünk azokkal a tünetekkel, amelyek a helytelen edzésmódszerekből fakadnak.

TÚLTERHELTSÉG
A túlterheltség vagy más néven túledzettség nem összetévesztendő a fizikai fáradtsággal, előbbi ugyanis egy kóros állapot. A túledzettség az általános fizika fáradtsággal ellentétben hosszabb távon alakul ki, ebből adódóan a kezelése is hosszabb távú feladat. Okai alapvetően a jól előkészített, személyre szabott edzésterv hiányában keresendőek. Ha nem szánunk elegendő időt a regenerációra, akkor nő a sérülésveszély, csökken a teljesítmény, egyúttal ingerlékenység, depresszió, magas nyugalmi pulzusszám jelezheti, hogy át kell alakítanunk edzéstervünket.

KIMERÜLTSÉG
A szakirodalomban a kimerültség a túlterheltséggel szemben elsősorban idegi fáradtságot jelöl. Tünetei jelentkezhetnek levertség, alvászavar, fásultság vagy koncentrációs zavarok formájában. Nagyban hasonlít tehát a túledzettséghez, sőt gyakran a két probléma egyszerre jelentkezik. Megfelelő mennyiségű pihenéssel, helyes táplálkozással, rekreációs foglalkozásokkal elkerülhető.

KIÉGÉS, LETÖRÉS
A kiégés elsősorban pszichés fáradtságot jelez. Lehet a túledzettség következménye, de indukálhatja a stressz, a túlzott monotonitás, a túl nagy vagy éppen túl alacsony elvárások. Jelentkezhet szorongás, kimerültség, csökkenő motiváció formájában. A letörés azt az állapotot jelöli, amikor a sportoló fejlődése megakad.

KERINGÉSI PROBLÉMÁK, SZÍVRITMUSZAVAR
A helytelenül megválasztott sportág és/vagy edzéstípus mindemellett keringési problémákhoz és akár szívritmus zavarhoz is vezethet. A rendszeres, intenzív sportterhelés rendkívül nagy kockázatot jelent, ezért ajánlatos a rendszeres, speciális sportorvosi konzultáció, kivizsgálás.

NYUGTALANSÁG, ALVÁSZAVAR, FÁRADTSÁG
A rendszeres nyugtalanság, alvászavar, gyakori fáradtságérzet a stressz mellett lehet a túlhajszolt edzések következménye is, ami előbb vagy utóbb túledzettséghez vezethet. Tanácsos odafigyelni a szervezet jelzéseire, és a kevesebb néha több alapon, edzői felügyelet mellett megtervezni a heti, havi sportaktivitást.

SÉRÜLÉSEK
A nem megfelelően kiválasztott edzésforma, sportág gyakran vezet sérülésekhez, amelyek akár tartós egészségügyi problémákhoz is vezethetnek. Ezért nagyon fontos a jó választás.

Ha még több információra vagytok kíváncsiak, ha segítség kell a tökéletes edzés kiválasztásához, olvassátok el ezt is!

Most már elég sok mindenről beszéltünk, így holnap végre rátérhetünk a legfontosabb kérdésre: hogyan választunk okosan a gyerekünknek (és magunknak) megfelelő sportágat.

Következő levél itt olvasható >>>