Több évtizedes vizsgálati tapasztalat alapján kijelenthető, hogy sokan rosszul választanak sportot. De még, ha jó is a sportágválasztás, az edzés módot, vagy annak intenzitását nem választják meg jól. Ennek eredménye a túlterhelés, túl korai (már gyermek korban) kiégés, sérülések, amit statisztikákból láthatunk. Ezen kívül a túlsúly kérdését is fontos tisztáznunk.

Az elmúlt húsz évben csaknem megháromszorozódott a kórosan kövér gyerekek száma Magyarországon. A kisiskolások közül csaknem minden negyedik lány és minden ötödik fiú elhízott. Ez már tizenéves korban képes akár visszafordíthatatlan negatív változásokat okozni, amelyek hatására a túlsúlyos emberek élete nem lehet teljes.

Ha a lelki oldalát nézzük, a túlsúlyból fakadó önértékelési problémák, a folyamatos, de többnyire sikertelen fogyókúrák odavezetnek, hogy az elhízás jóval nagyobb hatással van az életünkre, mint azt gondolnád.

A túlsúlyt mind a mai napig megfelelő mérések helyett sokan szemmel próbálják megállapítani. Vajon valójában az a túlsúlyos, aki annak látszik?

Végiggondoltad már, mennyire lehetünk biztosak abban, hogy a reklámok, a sokszor fél információkat tartalmazó weboldalak, vagy éppen a divattrendek alapján meg tudjuk határozni, hogy ki a túlsúlyos és kinek ideális a testalkata?

Lehet, hogy aki egész életében a „fölösleges kilókkal” küzd, annak ez egy szélmalomharc?

Nem lehet, hogy egyszerűen csak vaskos, robosztus alkat? A testfelépítése szempontjából tökéletes alkata van bizonyos sportágakhoz, csak éppen nem ahhoz, amibe bele akarják tuszkolni?

Lehet, hogy a manapság népszerű, optimális testsúlyt meghatározó módszerek, mint mondjuk a BMI (testtömegindex)-kalkulátor, vagy hogy a testmagasságból vonjunk le 100-at, és megkapjuk az ideális testsúlyt, gyakran téves eredményt hoznak?

Nem azt állítom, hogy ezek a módszerek semmire sem jók, de tudnod kell: ennél van sokkal megbízhatóbb, például a mi egyik vizsgálati eljárásunk. Ez azért rendkívül fontos, mert akár egyetlen pontatlan adat hosszú évekre rossz irányt jelölhet ki, felemésztve ez idő alatt rengeteg energiát és pénzt, s lelkileg is padlóra küldheti a sportolót. Ugyanannyi edzéssel ráadásul egy másik (alkatunknak megfelelőbb) sportágban már komoly eredményei lennének.
Naponta keresnek meg minket olyan sportolók, akik keresik a választ a sikertelenségükre, formahanyatlásukra. Az ő esetünkben az eddig elmondottak nem csupán életidegen elméletet jelentenek, számukra ez kőkemény valóság!
Szóval visszatérve a kiindulóponthoz: lehetséges, hogy vannak olyan emberek, akiket ránézésre soványak, mégis fogyniuk kellene?
A holnapi folytatásban ennek a kérdésnek a megválaszolásával kezdem. Következő levél itt >>>
Addig is itt egy 8 perces riport a témában >>>