sportantropometriaA sportantropometriai vizsgálatot fontosnak tartom azért, hogy tisztában legyek tanítványaim terhelhetőségével, személyre szabottan legyek képes számukra órákat tervezni, megvalósítva a mindennapi gyakorlatban is a differenciálást. A testnevelési órákon csakúgy, mint az edzésmunkában.

Mert az a gyanúm, hogy arról leginkább csak beszélünk, de a hétköznapokban nem valósul meg, vagy csak igen csekély mértékben. Továbbá fontos az is, hogy a gyerekeket a testalkatuknak leginkább megfelelő sportágak felé tudjam irányítani. Túl kell lépni azon a gyakorlaton, hogy a testnevelők kedvelt sportágait erőltetjük a tanítványokra, függetlenül attól, hogy alkalmasak-e az adott mozgásformára.

Nem utolsó sorban a szülők számára is fontos, hogy minél jobban ismerjék gyermekük fizikai állapotát, tisztában legyenek vele, hogy csemetéik mely sportágak űzésére a legalkalmasabbak, mennyire terhelhetők, mennyire lehetnek eredményesek a választott sportokban, és ne tápláljanak sem magukban, sem pedig gyermekeikben hiú reményeket. Ezzel megóvva mentálhigiénés egészségüket, elkerülve az esetleges csalódást, a várt eredmények elmaradása miatt.

Természetesen egy követéses vizsgálat lenne az ideális, na és persze teljes iskolai szintre kiterjesztve, de sajnos ez jelenleg idea.

Nagy örömmel láttam a sportágválasztó honlapján ezt a kedvező lehetőséget, és azonnal hozzáfogtam a megszervezéséhez. Azt hiszem igazán elégedett lehetek, hiszen 1-5. osztályokban hirdettem meg a lehetőséget, s a szülők és gyerekek egy harmada fogadókésznek bizonyult.

Kíváncsian várjuk az eredményeket.
Benkő Ákos testnevelő