Szomorú tény, többször előfordult az elmúlt években, hogy egyik pillanatról a másikra élvonalbeli sportolók vesztették életüket. Legtöbbször szívinfarktusra vezették vissza a hirtelen halál okát.

Egy készülék segítségével, mely hazai fejlesztésű, talán megelőzhető lesz a jövőben az ilyen váratlan, hatalmas veszteség. Túlterhelést megelőzően jelez a műszer időben, még mielőtt baj lenne.

Az elmúlt néhány évben többször gyászoltak a hazai sport világában, mert minden előzmény nélkül veszítették el sporttársaikat. Legutoljára a hazai közvélemény, csapattársai, családja, rajongói siratták el Ocskay Gábor jégkorongozót. Korábban labdarúgók hirtelen halála okozott gyászt. Majd Kolonics Györgynek állt meg a szíve az olimpiai felkészülés finisében, edzés közben.  Elkeseredett, tehetetlen,  sporttársak kérdezték: lehetett volna a baj megelőzésért tenni? De nem tudott választ adni nekik senki.

Mostanra azonban talán megelőzhető a baj, az akkut szívelégtelenség, a szívinfarktus.

Nem vagyunk varázslók és a csodában sem bízunk – mondja dr. Petrekanits Máté, a Testnevelési Egyetem Terhelés élettani Laboratóriumának vezetője.

– A pályán jelentkező terhelést, aminek a játékos ki van téve, csak megközelíteni tudják a laboratóriumi körülmények között végzett, teljes kimerülésig tartó terheléses vizsgálatok. Teljesítménye csúcsát, melyet a laboratóriumban elért a sportoló, egy egy mérkőzésen, versenyen akár 5-7-szer is elérheti.

Pályája során dr. Petrekanits Máté már sok ezer személyt vizsgált, közöttük voltak sportolók és nem sportolók egyaránt. Fel tudja mérni, hogy a telemetriás rendszer mennyire lehet hasznos a baj megelőzésében.

Mobil mérőöv

Edzés közben is képes jelezni az új műszer a legfontosabb élettani fiziológiai, adatokat. Lényegében olyan a műszer, mint egy mobil EKG, mérést végez a megfigyelt személy mozgása közben is. Csak két ponton érintkeznek a bőrrel az elektródák, amit egy mellkasra rögzíthető övre csatlakoztatnak. Legfontosabb tulajdonsága az eszköznek, hogy a mért adatokat egy központi számítógépre továbbítja mobil telefon hálózat segítségével. A szerver információi pedig megtekinthetőek a világhálón keresztül is.

Március óta van a piacon ez a korszerű diagnosztikai eszköz, amiből már jó néhányat értékesítetek. A debreceni labdarúgók, valamint tűzoltók érdeklődnek iránta már. Egyet pedig a Magyar Jégkorong Szövetség használ.