Előző levelünkért kattints ide >>>

Az alábbiakban további fontos kérdéseket tisztázunk.

  1. kérdés: A sportágválasztási tanácsadás és a terheléses vizsgálat mi célt szolgál? Mi azt vizsgáljuk, megfelelő-e az alkata, a test-összetétele a sportoló gyermeknek (felnőttnek) az adott sportághoz. Hogyan lehet erősíteni, mekkora lesz a várható felnőttkori testmagassága. Utána megnézzük, hogyan működik a szíve, a tüdeje, az anyagcseréje és az agya. Az agyi alfa hullámok vizsgálatával fényt derítünk többek között arra, hogy a terhelés-pihenés aránya rendben van-e. Ez nemcsak a sportolásnál fontos, hanem a mindennapi életben, a tanulásban, a munkában is. Akinél nincs meg a megfelelő egyensúly a terhelés és pihenés között, nem tud a képességei szerint teljesíteni, nem tudja megfelelően elvégezni a feladatát.
  2. kérdés: Fontos-e elvégeztetni a mérést utánpótláskorú játékosokon, akár már 7 éves korban? Röviden: Igen. Bővebben: Abban gondolom megállapodhatunk, hogy sikerélményre az életünk minden területén szükség van. A sportban is! De a gyerek szüleinek, és az edzőknek sincs röntgen szeme. Nem tudják, hogy milyen kapacitásokkal rendelkezik a gyermek. Azt meg pláne nem, hogy felnőttként milyen adottságokkal fog rendelkezni. Ezen okok miatt van szükség olyan vizsgálatokra, amik megmutatják, hogy alkalmas-e a kiszemelt sportra, és akár minősített sportoló is lehet a genetikai adottságai alapján.
  3. kérdés: Miben különbözik a terheléses vizsgálat az egyéb, általános vizsgálatoktól? Az általános vizsgálatokat nyugalmi állapotban végzik el. Mi másképp csináljuk, másra vagyunk kíváncsiak. Terhelés-élettani vizsgálattal kiderítjük, hogyan alkalmazkodik a szervezete a megnövekedett igénybevételhez. Továbbá, hogy mennyiben felel meg azoknak a paramétereknek, amik alapján – támaszkodva a több évtizednyi vizsgálati tapasztalatainkra és a nagyszámú referenciára – azt tudjuk mondani: érdemes sportolnia, de akár jó eséllyel minősített sportoló is lehet. Ezen kívül kiszűrjük az esetleges élettani kockázatokat.
  4. kérdés: Az alapos felmérés után milyen adatokat kap meg a vizsgált személy? Adunk egy összegzést arról, hogy milyen sportág(ak)ra alkalmas. Ennek megállapításához egyedülállóan magas, százezernél is több ember mérési mintája áll rendelkezésünkre. Ebből meg tudjuk mondani, hogy például kajakos legyen vagy inkább kosaras, esetleg valamelyik küzdősportot válassza. Ezután a szív-légzés-, keringési funkció- és az anyagcsere-vizsgálatok alapján meghatározzuk, hogy mit bír, és miként lehet terhelni.
  5. kérdés: Mi szűrhető ki egy átfogó vizsgálattal? Például ha nagyon vékony a csontozata, akkor nyilvánvalóan nem ajánljuk neki, hogy menjen el cselgáncsozni, karatézni. Vagy ha nem lesz elég magas, akkor nem javasoljuk, hogy a kosárlabdát válassza. Vagyis a lényeg: a módszerünkkel megelőzhető, hogy éveket vesztegessen el (akár felnőtt, akár gyerek) egy olyan sportág edzésire, amiben a legnagyobb erőfeszítések árán sem érhet el sikerélményt, vagy nagy célok esetén komoly eredményeket.

Legközelebb arról beszélünk röviden, hogy még akkor is elszúrhatjuk, ha egyébként testi-lelki alkatunknak megfelelő sportágat választunk.

Következő levél itt olvasható >>>