Napjainkban több, mint száz sport/mozgásforma áll gyermekeink rendelkezésére, amiből ember legyen a talpán, aki elsőre megtalálja csemetéje számára a tökéleteset. Az elképesztően nagy edzés választék rengeteg előnnyel, ugyanakkor több veszéllyel is bír. Több évtizedes tapasztalat ugyanis, hogy a sportágválasztás nem a megfelelő szempontok szerint történik, aminek később kárát látja a sportoló, és az egész család is.

9694939_s

A bőség zavarában sok szülő elköveti azt a hibát, hogy gyermekét az éppen divatos vagy nagy média érdeklődésnek örvendő edzésre íratja be, figyelmen kívül hagyva testalkatát, személyiségét.

Milyen szempontok alapján született meg régebben a döntés?

 • a sportág népszerűsége, hagyománya,
 • a gyermek aktuális kívánsága,
 • hova járnak a társai,
 • a klubok földrajzi elérhetősége,
 • a szülők (meg nem valósult) vágyai, elképzelései,
 • vagy egyszerűen a véletlen.

Nem vagyunk egyformák. Mindannyian egyedi tulajdonságokkal születünk meg. Ráadásul ezek semmilyen edzéssel nem lehet megváltoztatni! Megváltoztathatatlanságuk miatt meg kell ezeket ismerni, annak érdekében, hogy reálisak legyenek a célkitűzések. Nem lehet mindent megoldani több edzéssel, több odaadással, nagyobb erő bedobással.

A hibás döntés semmi esetben sem a szülő vagy a gyermek hibája, hiszen ők csak a legjobbat szeretnék. Mégis sok, akár egész életet végigkísérő zűrt tud okozni egy hibásan választott, majd erőltetett edzés.

A helytelenül kiválasztott edzésforma 5 nagy veszélye:

 • önbizalomhiány
 • sikeresség érzésének hiánya, frusztráció
 • beilleszkedési problémák
 • veszekedés családon belül
 • feleslegesen kidobott pénz

Tisztában vagyunk vele, hogy nem kell és nem is szabad minden gyermekből élsportolót nevelni. Ennek ellenére fontos, hogy már idejekorán megismerje a szülő és a gyermek, hogy milyen sportokban várható nagyobb teljesítmény, s melyik edzésformát érdemes elkerülni. Van erre módszer, hazánkban immár több, mint 30 éve, ez a sportantropometria. Ezt a módszert oktatják is 30 éve a leendő edzőknek, de tanácsadást sokáig csak egy szűk kör élvezhette. Őket onnan ismerheted, hogy megnyernek minden versenyt, nem csak itthon, hanem nemzetközi szinten is. Olimpiát, világbajnokságokat.

7 fontos tulajdonság, ami a lelkesen sportoló gyermekeket jellemzi:

 • magabiztosság,
 • jobb koncentrációs készség,
 • öntudatosság,
 • fejlett izomzat,
 • egészségesebb test,
 • nagyobb tüdőkapacitás,
 • nyugodtabb közérzet

Hogyan működik ez a nemzetközi és hazai tudósok által megalkotott sportágválasztási tanácsadás?

A sportágválasztási tanácsadáshoz szükséges mérést mindössze néhány perc alatt elvégezzük, tehát maximum 15 percet vesz igénybe részetekről, azonban az eredménye egy egész életen át végigkíséri gyermeked életét. A speciális eszközökkel megmért adatokból a szakember meghatározza gyermeked várható felnőttkori testmagasságát, testalkatát, testösszetételét, biológiai korát (.. , ami eltérhet a naptári kortól). Erre egy példa: Sok esetben azt tapasztaljuk, hogy a gyermek elkezdett valamilyen sportot évekkel ezelőtt, majd nyert is versenyeket. DE senki sem tudta, pedig a sportantropometriai vizsgálatból kiderült volna, hogy a gyermek évekkel előbbre tart a biológiai kor tekintetében társainál. DE a biológiailag előrébb tartó gyermek előbb-utóbb elveszti ezt az előnyét! Így hiába nyert korábban, ez nem a tehetsége miatt volt. Mi ezzel a probléma, merülhet fel a kérdés? A mérhetetlen sok CSALÓDÁS, LELKI BÁNTALOM.

Mennyibe kerül 10 év sportoltatás?

Előadásainkon a szülőket kérdezzük a különböző felmerülő költségekről. A közepesnél inkább alacsonyabb árakat veszünk figyelembe, de összeadva 10 év költségeit, legalább 3.000.000,- millió forint jön össze a sok apróbb tételből: felszerelés, tagdíj, utazás edzésekre (amedig kicsi a gyermek addig edzésekre hozni-vinni kell), utazás versenyekre, nevezési díjak.

Mennyibe kerül ez a hiánypótló szolgáltatás?

A tévutak és csalódások elkerülésére, ezzel szemben egyúttal a tehetség kibontakoztatására rengeteg sikerélményre talán a fenti összeg 10 %-a, tehát 300.000,-Ft sem lenne sok. Mi ennek töredékéért 44.450,- Ft-ért mindenre kiterjedő terhelés-élettani vizsgálatot elvégzünk. De a sportágválasztási tanácsadás még ennél is jóval kevesebbe, mindössze 6.985 Ft-ba kerül. Ha gyermeked 10 évig űzi a számára megfelelő sportot, akkor ez évi 698,5 Ft!!! Ez egy rendkívül csekély összeg, ha gyermeked egészsége és testi-lelki fejlődése a cél, ugye ebben egyetértünk? Ugye Te sem sajnálsz ennyit gyermeked testi és lelki egészségéért?

Esetleg úgy érzed, hogy most nem tudsz erről dönteni? Ezesetben azt javaslom, hogy ne gondolkozz, mert mind a ketten tudjuk, hogy a halogatásnak az lesz a vége, hogy soha sem kerül sor erre a gyors fájdalom mentes, olcsó vizsgálatra.

„Sportágválasztást kérek most azonnal!”

Az őszi időszakban rendkívül leterheltek vagyunk, ezért fontos, hogy mielőbb egyeztess velünk időpontot.

Mit kell tenned, hogy gyermeked mielőbb a neki való edzésre járhasson?
Töltsd ki adatbekérőnket és hamarosan személyesen felvesszük veled a kapcsolatot.