Légzésfunkció vizsgálat, mely néhány perc alatt elvégezhető spirométerrel

 • Nehezen veszed a levegőt sportolás közben?
 • Esetleg nyugalomban is vannak panaszaid?
 • Szeretnéd tudni, hogy fejleszthető-e a tüdőkapacitásod?
 • Szeretnéd tudni, hogy korodnak megfelelően működik a tüdőd vagy esetleg arra vagy kíváncsi, hogy az átlagnál nagyobb légvételekre képes vagy-e?
 • A családban légzőrendszeri betegség is előfordul?
 • Szeretnéd tudni, hogy a sporttal sikerül-e megelőznöd a betegséget?
 • Dohányzol és aggódsz, hogy ez már a tüdődön is meglátszik?

Csupán három mély légvétel és kifújás

A spirométerrel végzett légzésfunkció vizsgálat során csupán három mély légvétel és kifújás elvégzésével a gép pontos mérést és kalkulációt végez, majd megmutatja:

 • Mekkora a tüdőkapacitásod, vagyis mekkora a tüdő maximális térfogata, hány liter levegőt vagy képes beszívni a tüdődbe és kifújni.
 • Megméri, hogy milyen a légutakban a levegő áramlása, hogyan működnek a légutak, van-e valami ellenállás vagy szűkületre utaló jel a hörgőkben.
 • A kifújt levegő sebességének mérésével meghatározza a csúcsáramlást, vagyis, hogy mi az a maximális sebesség, ahogyan a levegőt ki tudod fújni.
 • Az adatok alapján elvégzi súlyos tüdőbetegségek szűrővizsgálatát.
 • Jelzi, ha a következő betegségek gyanúja áll fenn és orvoshoz kell menni kivizsgálásra: asztma, krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), krónikus bronchitis (hörgőgyulladás), emphysema (a tüdőfelület csökkenésével járó betegség)

Hogyan történik a légzésfunkció vizsgálat?

A légzésfunkció vizsgálat során egyszer használatos, úgynevezett csutorát kell a szájba venni és ezen keresztül kifújni a levegőt a mérésnek megfelelő ritmusban.

Az instrukciókat követve nagy, mély légvételt követően egy gyors, erőltetett, maximális kifújást kell végezni. A mély légvételt és kifújást háromszor kell megismételni. A vizsgálat gyorsan és egyszerűen elvégezhető, fájdalommentes.

Ha hallunk valami rendellenes hangot a légzéssel kapcsolatban, akkor megkérdezzük, hogy van-e valami betegséged, sűrűn előfordul-e ez, voltál-e már vizsgálaton. Lehet allergiás, náthás, arcüreggyulladásod van, de lehet stressz, szorongás vagy rossz szokás jele is, valamint asztma.

Ez egy szűrővizsgálat, ami képes kimutatni, ha a tüdőben van valami, ami okozza ezt a problémát.

A légzés az orrnál kezdődik, a torkon (garaton) és gégén át a légcsöveken jut el a levegő a tüdőig. Az orr (ide tartozik még az arcüreg és a homloküreg), a torok a felső légutak, a gége (ahol a hangszalagok vannak), a légcső, a fő és kisebb hörgők, valamint a tüdő az alsó légutak.

A felső légúti betegségekkel a fül-orr-gégészet foglalkozik, az alsó légúti betegségekkel a pulmonológia, tüdőgyógyászat. Ez a vizsgálat az alsó légutak betegségeit szűri ki.

Gyerekeknél alkalmas az asztma kiszűrésére, ami a sport kapcsán nagyon fontos, hogy hamar észre vegyék, mert a teljesítményt is befolyásolja.

Lehet asztmával sportolni, csak fontos, hogy a tüneteknek megfelelően kezeljék. Gyakran társul allergiás nátha, ekcéma az asztmával.