A válasz egyértelmű, nem lehet megállapítani.

Növekedés, fejlődés gyermekkorban

Gyermekkorban a növekedés, fejlődés miatt a táplálék bevitel arányait nehéz pontosan megállapítani, hiszen, a bevitt energia akár 20%-a is fordítódhat a növekedésre fejlődésre egy-egy életszakaszban.

Nem szokás és nem is szabad azt mondani egy gyermeknek, hogy ne egyen, hiszen pont az a lényeg, hogy növekedjen, fejlődjön és ehhez feltétlenül szüksége van plusz energia és tápanyag bevitelre az alapanyagcseréhez és a mindennapi tevékenységekhez szükséges energia mellett. Így nagyon nehéz kontroll alatt tartani a gyermekek energia-egyensúlyát, hogy ne legyen túlsúlyos már fiatalon és viselje annak mind lelki, mind testi terheit.

A növekedés során a testi változások sem egyenletesek, a fejlődés során a hosszanti és a szélességi növekedések gyakran külsőleg is észrevehetőek, egymást követő időszakokban váltják egymást. Ilyenkor ránézésre nehéz azt megállapítani, hogy a természetes növekedés vagy már az elhízás jeleit látjuk.

A has növekedése, a csípő szélesedése vagy a comb vastagodása jelezheti a fejlődést, de lehet első jele a testre rakódott felesleges zsírnak. Ezért fontos lényeges, főleg, ha a családban is előfordul a túlsúly, hogy a gyermek egészséges fejlődésének követéséhez antropometriai vizsgálattal objektív adatokból kerüljön meghatározásra a zsírfelesleg.

Egy példa is bizonyítja ezt: volt egy 190 cm magas páciensünk, aki nagyon sok sportágat kipróbált, de mindig azt várták tőle, hogy fogyjon le 20 kg-ot. Megmértük, és kiderült, hogy mindössze 3 kg többletzsírt hordoz. Három év múlva világbajnok lett egy harcművészeti ágban. A példa is jól mutatja csak a magasságból és a súlyból kiindulva nem lehet megállapítani, hogy valaki túlsúlyos vagy sem.

 Gyermekkori elhízás

A gyermekkori elhízás sok betegség rizikófaktora vagy rosszabb esetben közvetlen oka. A régebben csak a felnőttkorra jellemző betegségek gyermekkori előfordulásának is a fő oka mára a gyermekkori elhízás:

  • cukorbetegség (régen csak I. típusú volt gyermekkorban, ma már a II. típusú is gyakori)
  • magas vérnyomás (a kamaszkori elhízások gyakori kísérő betegsége)
  • alveoláris hipoventilláció (súlytöbblet miatt megemelkedett rekesz miatt a légzés nem optimális)
  • zsírmáj, epekő-betegségek (az emésztőrendszer túlterhelése miatt már fiatal korban megjelennek ezek a betegségek)
  • az ízületi elváltozások különböző típusai (a súlytöbblet miatt a fejlődésben lévő ízületek túlterhelődnek, nem tudnak megfelelően fejlődni)
  • hormonális betegségek, menstruációs problémák (a nagyobb testméretek miatt a hormonális szabályozó rendszer működése gyakran felborul)
  • pajzsmirigy betegség, egyéb endokrin zavarok,
  • vénás keringési zavarok,
  • számos felnőttkori betegség előzménye a gyermekkori súlytöbblet (érelmeszesedés, szív-keringési betegségek, anyagcsere és mozgásszervi problémák).

A túlsúly ránézésre megállapítható felnőttkorban?

Felnőttkorban a növekedés leáll, azt gondolhatnánk, hogy könnyebben megállapítható a felesleges súly nagysága, a túlsúly jelenléte. Azonban felnőttkorban számos élethelyzeti változás, mint például a munkahelyváltás, házasság, nyugdíjba vonulás, a sportolás megszűnése okozhat a táplálkozásban, mozgásban jelentős változást, amitől felesleges kilók rakódnak fel.

Ezek a plusz kilók nem mindig a jellegzetes helyre, csípőre, hasra rakódnak le, így nem biztos, hogy saját szemünkkel a tükörben vagy a ruha méret növekedésével észrevehetőek. Ilyenkor lehet, hogy a test teljes egészén lerakodva egyenletesen elosztva jelentkezik a súlytöbblet, amit egy antropometriai vizsgálat pontosan ki tud mutatni, hiszen a testet lefedve 7 ponton méri a bőrredőket, feltárva a bőr alatti zsírréteg vastagságát.

Betegség kockázatot jelent a túlsúly

Lehet valakinek nagy a hasa, emelkedett a testsúlya, azonban nincs súlyfeleslege, mert a nagy hasat emésztési probléma, puffadás okozza. Természetesen a nagy haskörfogat miatt jelen van betegség kockázata, hiszen a rossz emésztés számos bélrendszeri betegség okozója, de ebben az esetben nem a súlytöbblet leadása az, ami a megoldást adja a probléma megoldására.

Előfordul az is, hogy valakinek egy fogyókúra során a kezdeti testsúlycsökkenést követően növekedik a testsúlya. Emiatt tévesen azt gondolja, hogy nem megfelelő a táplálkozása vagy a mozgás nem elegendő. Lehetséges azonban, hogy a leadott zsírfelesleg után a rendszeres mozgással elkezdett az izomtömeg növekedni és a súlyemelkedés ezt mutatja.

Antropometriai vizsgálat

Ilyen esetben egy antropometriai vizsgálat a bőrredők mellett a testösszetétel meghatározásával, köztük az izom és a zsírszázalék megállapításával is segít eldönteni a fogyókúra hatékonyságát. Míg az is lehet, hogy normál testsúlya van valakinek és azt gondolja, hogy teljesen egészséges, megfelelő a táplálkozása, mozgása, életmódja. Egy testalkat vizsgálat során felmérésre kerülő bőrredők mérésével kiderülhet azonban, hogy a vastag hasfali zsír jelentős kockázat emelkedést jelent olyan keringési betegségek területén, mint a szívinfarktus vagy az agyvérzés, illetve olyan anyagcsere betegségek előfordulásában, mint a cukorbetegség. Ilyenkor ezt a hasfali zsírfelesleget időben felismerve, az említett betegségek megelőzhetőek, ha megfelelő mozgással és életmód váltással megszüntetik a súlyfelesleget a has területén.