Minden tiszteletem azoké a sportolóké, hobbi sportolókat is ide értve, akik egészségük érdekében, és komoly célokért küzdenek nap, mint nap.

Bár kívánatos volna, hogy többen mozogjanak rendszeresen, azért több százezren vannak így is, akik nem a TV fotelt választják, amikor
a szabadidő eltöltéséről van szó.

Ugyanakkor a több százezres számhoz képest nagyon kevesen végeztetik el azokat a szükséges vizsgálatokat, amelyekkel elérhetnék azt az eredményt ami bennük van, az egészségük megtartásával.

Pedig a kontroll nélküli testmozgás, a sport nem feltétlenül szolgálja az egészséget!

Ahhoz, hogy ténylegesen egészséges legyen a sportolás néhány alapvető dologgal jó tisztában lenni.

Ezek közül ami az egyedi testalkat megállapítását, az erősíthetőséget illeti, már sokan „képben vannak”, hiszen elvégeztették a sportantropometriai vizsgálatot. Ez a vizsgálat egy fontos előre lépés a szemmel saccolgatás helyett (amiben nagy a tévedés lehetősége), de az egészséges, és eredményes sportoláshoz még kevés.

A következőkből kiderül, miként tudhatod meg azt, hogy a sport, az edzés intenzitása miként „lőhető” be egyénileg annak érdekében, hogy a sport valóban az egészséget szolgálja és a képességek szerinti legjobbat lehessen kihozni a sportolóból.

Rengeteg hiedelmet, tévhitet, félreértést, vagy egyszerűen csak a múltból hozott, mára elavult hozzáállást tapasztaltam az elmúlt években sportolókon történt vizsgálatok alkalmával.

Ugye mennyivel jobb lenne, ha a tévhitek, az idejét múlt, pontatlan adatok helyett megbízható vizsgálatok eredményéből tudnál kiindulni? Ma már van lehetőség arra, hogy a sportoló a fejlődését ténylegesen támogató, egészségét megőrző módszerek szerint eddzen.

  • Vajon szemmel meg tudjuk határozni, hogy ki a túlsúlyos, vagy éppen kinek ideális a testalkata?
  • Lehet, hogy aki egész élete során a fölösleges kilókkal küzd, annak valójában ez egy szélmalom harc?
  • Lehet, hogy egész egyszerűen genetikailag vaskos, robosztus alkatú? Valójában a testfelépítése szempontjából tökéletes teste van bizonyos sportokhoz? Igen. Csak éppen nem ahhoz, amibe bele akarják tuszkolni.

A manapság népszerű testsúly meghatározó átlagon alapuló módszerek, mint a BMI (testtömegindex) kalkulátor sportolóknál használhatatlan, mert téves eredményt ad.

Hasonlóan ez az elterjedt módszer is gyakran félretájékoztat: a testmagasságból vonjunk le 100-at és megkapjuk az ideális testsúlyt. Ezt is az átlagokra alapozva.

Sokszor találkozom azzal a tévhittel is, hogy a szülők testmagasságából próbálnak következtetni a gyermek várható felnőttkori testmagasságára.

Vannak dicséretes törekvések a pulzus figyelésére, ami az átlag nyugalmi értéket (60-72), mint kiinduló pont veszi alapul. De ezt is lehet pontosabban végezni. Hiába tekintik ugyanis alapnak az átlag pulzust. Mégpedig azért, mert mindannyian különbözőek vagyunk. Éppen emiatt egyénileg kell meghatározni, hogy megbízható legyen.

Nem azt állítom, hogy ezek a módszerek semmire sem jók, de tudd, hogy ennél van sokkal megbízhatóbb és pontosabb megoldás is. A pontos adat nem csupán azért elengedhetetlen, mert egy kicsit jobb. Azért rendkívül fontos, mert egy pontatlan adat akár hosszú évekre rossz irányt jelöl ki, felemésztve ez idő alatt rengeteg energiát és pénzt. Ráadásul ugyanannyi edzéssel egy másik, alkatilag megfelelőbb sportban már komoly eredmények lehetnének.

Ma még hazánkban sokszor ránézéssel, vagy a fent leírt közvetett, átlagokból kiinduló megbízhatatlan módszerekkel próbálnak előbbre jutni, mert régebben csak ezek léteztek. Átlag, átlag, átlag. Minden tévhitben ott az átlag! Ezzel az erővel vehetnél a 40-es lábaidra egy 43-os, meg egy 37-es cipőt, mert az átlaga épp 40.
Ha ebben a példában nyilvánvaló az ésszerűtlenség, akkor miért fogadjuk el olyankor, amikor az egészség a TÉT?

Ma már azonban vannak kiváló vizsgálatok, amikkel „lézer” pontossággal lehet látni az egyénileg legmegfelelőbb élettani tulajdonságokat. Jó eredményeket hosszútávon pedig csak így lehet biztonsággal elérni.