Terheléses EKG vizsgálat az egészséges és eredményes sportolásért, a reális célok kitűzésével

Tényleg bírod a terhelést?

Terheléses EKG vizsgálat megbízhatóan állapítja meg a szemmel nem látható élettani folyamatokat. Minden egyes gyermek és felnőtt fizikai terhelhetősége egyedi és folyamatosan változó. Ezzel a vizsgálattal átfogó képet kapsz az optimális fizikai terhelési tartományodról, illetve jelentősen csökkentheted a túlterhelésből származó élettani kockázatot, sérüléseket.

A terheléses EKG vizsgálat tanácsot ad a terhelés során jelentkező élettani problémák csökkentésére vagy feloldására, illetve az élettani tulajdonságaid alapján reálisan kitűzött célok eléréséhez szükséges edzés és táplálkozás tekintetében is.

Mire jó a terheléses EKG vizsgálat?

Leegyszerűsítve két lényeges haszna van a terheléses EKG vizsgálatnak (más néven teljesítménydiagnosztikai vizsgálat). Az egyik, hogy az egészségedet megőrizheted a megnövekedett fizikai terhelés mellett is. A másik pedig, hogy az egyedi adottságaidat jobban fogod tudni kihasználni.

Mindannyian különbözőek vagyunk. Az egyén terhelhetősége függ a kortól (nem a naptár szerinti, hanem biológiai kortól), nemtől, egészségi és edzettségi állapottól. Szemmel nem látható pontosan, hogy ki mennyi terhelést bír, de a terheléses EKG vizsgálat személyre szabottan megállapítja.

Méréseinkkel az esetleges lappangó egészségügyi kockázatokat szűrjük ki, valamint a felkészülés hatékonyabbá válik, formaidőzítés javul és csökken a sérülések veszélye. A felmérések további előnye az egyén testi adottságainak optimálisabb kihasználása, erősségek, gyengeségek, fejlődési lehetőségek feltárása. A sikerélményt, az eredményességet, és a reális célok kitűzését segítjük.

Bármilyen nyugalomban elvégzett vizsgálat fontos lehet ugyan az általános szűrés szempontjából, de a terhelhetőségre nem ad választ. E tekintetben megbízhatóan csak a terheléses EKG vizsgálatra támaszkodhatunk.

Versenysportnál sokszor előfordul az, hogy két, teljesen azonos edzésmunkát végző fiatal közül az egyik látszólag minden ok nélkül gyengébben teljesít, aminek sok esetben a genetikailag meghatározott alkati sajátosság az oka.

Terheléses EKG vizsgálat ismertetője:

Az első eleme a sportantropometriai mérés, ezt követi a nyugalmi vizsgálat.

Nyugalmi vizsgálat: szív-keringés és relaxációs képesség vizsgálata

Nyugalmi EKG hullám és frekvencia analízis. A szívfrekvencia követése jelezheti a keringés állapotát. Az egyén fizikai és pszichés terhelhetőségét nagy valószínűséggel úgy tudjuk meg, ha a stressz helyzetét, az R-R ingadozást, a szívfrekvencia-variabilitás vizsgálatát is elvégezzük.

A szívfrekvencia-variabilitás vizsgálata az R-R ciklushosszak elemzése a szívműködés során észlelhető különféle periodikus változások kimutatását célozza.

A szívfrekvencia-variabilitás számítógépes mérése olyan paramétereket szolgáltat, melyek az autonóm idegrendszer működését, a szimpatikus és paraszimpatikus aktivitás változásait mutatják különböző élettani helyzetekben és gyógyszer hatására.

A szívfrekvencia-variabilitás elemzése a vagus tónus non invazív becslésére szimpatikus és paraszimpatikus aktivitás, a baroreceptor tevékenységére, hőszabályozás, a perifériás vasomotoros (értónus, erek vérátáramlása) aktivitás, a renin-angiotenzin rendszer összefüggéseire adhat információt.

Amennyiben a szívfrekvencia-variabilitás csökken, túl magas pulzus alakul ki, akkor a terhelhetőségi paraméterek negatív irányba mozdulnak.

Az R-R ingadozás mérése a terheléses vizsgálatok előtt elvégezve az életkorral, vérnyomással, az oxigénfelvétellel, így az anyagcsere-funkciókkal, edzettséggel (tejsav-görbe alakulása) összefüggést mutathat.

Amennyiben eddig nem merült fel probléma, jöhet a vizsgálat terheléses része. Az állóképesség vizsgálata laboratóriumban a spiroergometriás vizsgálat, amellyel a szív-keringés-légzésfunkciók működése minősíthető. Stabil adatok a hosszútávra tervezhető sportolói, vagy egészséges civil életben végzendő munkához.

Legfontosabb vizsgált paraméterek (digitális vezérlésű futószőnyegen, Oxycon Delta spirométerrel mérve):

  • Maximális szívfrekvencia megadása: (HR 1/min) a vizsgálat során elért maximális pulzusszám 1 percre megadva. Szívfrekvencia megadása 15 másodperces bontásban terhelés előtt, alatt, után ütés/perc értékben.
  • Maximális ventilláció: (V’EL/min) a vizsgálaton elért felvett, illetve kifújt levegő legnagyobb értéke L/perc értékben megadva. Ventilláció megadása 15 másodperces bontásban a terhelés előtt, alatt, után L/perc értékben megadva.
  • Maximális légzésszám: (BF 1/min) a vizsgálaton elért legnagyobb légzésszám érték megadása 1 percre vonatkoztatva. Légzésszám megadása 15 másodperces bontásban a terhelés előtt, alatt, után.
  • Maximális CO2/O2 arány megadása: (RQ) az új jegyzőkönyvekben (RER) az anyagcsere minősítésére a maximális oxigénfelvételhez tartozó értéknél, CO2/O2 arány változásának megadása 15 másodperces bontásban a terhelés előtt, alatt, után.
  • Maximális oxigénfelvétel megadása: abszolút (VO2L/min) és relatív (VO2/kgml/min/kg) értékkel.

A versenysportolók terhelés-élettani vizsgálatát követően testre szabott programokat dolgozunk ki, amelynek segítségével a felkészülés hatékonyabbá válik, formaidőzítés javul és csökken a sérülések veszélye. Az élettani mérések mellett figyelembe vesszük az adott sportág speciális jellemzőit, követelményeit és a betöltendő posztot.

Partnerek:

MLSZ-logo mol-tehetsegtamogato-logo intersport-logo KK_Kölyökkézilabda-fejléc_980 Nagy Sportágválasztó

Add meg adataidat most (nincs semmi kötelezettség), hogy minél hamarabb tudj előnyt kovácsolni tanácsadásainkból. Két munkanapon belül felvesszük veled a kapcsolatot.