A méréseinkkel az esetleges lappangó egészségügyi kockázatokat szűrjük ki, valamint a felkészülés hatékonyabbá válik, formaidőzítés javul és csökken a sérülések veszélye. A felmérések további előnye az egyén testi adottságainak optimálisabb kihasználása, erősségek, gyengeségek, fejlődési lehetőségek feltárása. A sikerélményt, az eredményességet, a reális célok kitűzését segítjük.

A komplett terhelés-élettani vizsgálat sportantropometriai vizsgálattal kezdődik, majd nyugalmi vizsgálattal folytatódik, ezt követi a terhelés.

Sportantropometriai vizsgálat ismertetője

A testalkat vizsgálat egy útmutató, hogy a gyerek sikereket érhessen el, és ez által még nagyobb kedvvel sportoljon.

A sportantropometriai vizsgálat olyan genetikailag meghatározott tényezőket tár fel, amiket edzésekkel befolyásolni nem lehet. A csontok vastagsága például meghatározza, hogy mennyi izom képes rajta megtapadni, de a felnőttkori várható testmagasságot sem igazán lehet megváltoztatni.

A testalkat vizsgálattal ezt a megváltoztathatatlan vázszerkezetet mérjük fel és határozzuk meg, majd az orvos tudomány sok évtizedes tapasztalatai és az eddigi több, mint százezres mérés alapján javaslatot adunk arra nézve, hogy az egyéni testalkati sajátosságokkal mekkora esély van a sikerek elérésére. Kifejezetten indokolt esetektől eltekintve a sportantropometriai vizsgálat után semmilyen sportágtól nem tiltunk el senkit.

A mérések segítségével megállapítjuk a:
• várható felnőtt kori testmagasságot,
• testalkatot, testösszetételt,
• biológiai kort,
• hízásra való hajlamot,
• optimális testtömeget,
• erősíthetőséget.

Milyen adatokat mérünk?
• testsúly,
• testmagasság,
• csontszélességek,
• bőrredők vastagsága
• különböző ponton test kerületek
• mellkas szélesség, mellkas mélység, csípő szélesség, váll szélesség.

24 ponton mérjük meg a testet speciális, nagy pontosságú, egyedi mérőeszközökkel. A mérés alsó ruházatban történik, és fájdalommentes. Ezen adatok alapján adunk tanácsot sportoláshoz, csapatsporton belül a legideálisabb poszt megválasztásához, ezen kívül pedig az edzés mód, és edzés intenzitás meghatározásához.

Nyugalmi vizsgálat ismertetője

Nyugalmi szív-keringés és relaxációs képesség vizsgálata

Nyugalmi EKG hullám és frekvencia analízis. A szívfrekvencia követése jelezheti a keringés állapotát. Azonban ahhoz, hogy nagy valószínűséggel meg tudjuk ítélni az egyén fizikai és pszichés terhelhetőségét is, stressz helyzetét az R-R ingadozást, a szívfrekvencia-variabilitás vizsgálatát is el kell végezni.

A szívfrekvencia-variabilitás vizsgálata az R-R ciklushosszak elemzése a szívműködés során észlelhető különféle periodikus változások kimutatását célozza.

A szívfrekvencia-variabilitás számítógépes mérése olyan paramétereket szolgáltat, melyek az autonóm idegrendszer működését, a szimpatikus és paraszimpatikus aktivitás változásait mutatják különböző élettani helyzetekben és gyógyszer hatására.

A szívfrekvencia-variabilitás elemzése a vagus tónus non invazív becslésére szimpatikus és paraszimpatikus aktivitás, a baroreceptor tevékenységére, hőszabályozás, a perifériás vasomotoros (értónus, erek vérátáramlása) aktivitás, a renin-angiotenzin rendszer összefüggéseire adhat információt.

Amennyiben a szívfrekvencia-variabilitás csökken, a pulzusszám növekszik, akkor a terhelhetőségi paraméterek negatív irányba mozdulnak.

Az R-R ingadozás mérése a terheléses vizsgálatok előtt elvégezve az életkorral, vérnyomással, az oxigénfelvétellel, így az anyagcsere-funkciókkal, edzettséggel (tejsav-görbe alakulása) összefüggést mutathat.

Terheléses (spiroergometriás) vizsgálat ismertetője

Az állóképesség vizsgálata laboratóriumban a spiroergometriás vizsgálat, amellyel a szív-keringés-légzésfunkciók működése minősíthető. Stabil adatok a hosszútávra tervezhető sportolói, vagy egészséges civil életben végzendő munkához.

Legfontosabb vizsgált paraméterek (digitális vezérlésű futószőnyegen, Oxycon Delta spirométerrel mérve):

  • Maximális szívfrekvencia megadása: (HR 1/min) a vizsgálat során elért maximális pulzusszám 1 percre megadva. Szívfrekvencia megadása 15 másodperces bontásban terhelés előtt, alatt, után ütés/perc értékben.
  • Maximális ventilláció: (V’EL/min) a vizsgálaton elért felvett, illetve kifújt levegő legnagyobb értéke L/perc értékben megadva. Ventilláció megadása 15 másodperces bontásban a terhelés előtt, alatt, után L/perc értékben megadva.
  • Maximális légzésszám: (BF 1/min) a vizsgálaton elért legnagyobb légzésszám érték megadása 1 percre vonatkoztatva. Légzésszám megadása 15 másodperces bontásban a terhelés előtt, alatt, után.
  • Maximális CO2/Oarány megadása: (RQ) az új jegyzőkönyvekben (RER) az anyagcsere minősítésére a maximális oxigénfelvételhez tartozó értéknél, CO2/O2 arány változásának megadása 15 másodperces bontásban a terhelés előtt, alatt, után.
  • Maximális oxigénfelvétel megadása: abszolút (VO2L/min) és relatív (VO2/kgml/min/kg) értékkel.
Dr. Petrekanits Máté

A riport megtekintéséhez kattints a képre!

Tudd meg, milyen edzés terhelés a legjobb számodra!