Alapvetően a gyermek egészséges fejlődésének nyomon követése miatt. Amennyiben sportol, akkor a legalább évenkénti felülvizsgálat javasolt. Ezek kívül indokolt a kontroll, amennyiben a biológiai kor fél évnél több elmaradást mutat a naptári korhoz képest. Valamint jelentős túlsúly esetén.

Az antropometriai vizsgálat egy fájdalommentes, többször ismételhető vizsgálat, ami semmilyen kockázattal nem jár. Ezért, ha a vizsgálat során bármilyen eltérés tapasztalható, akkor akár fél évente is, speciális esetekben negyed évente is lehet kontroll vizsgálatot végezni.

Milyen indokkal írják a kontroll vizsgálatot?

Amennyiben az antropometriai vizsgálat 7 éves kor alatt történik, akkor mindenféleképpen szükség van kontroll vizsgálatra, hiszen a gyermekek fejlettsége 6 éves korban még lehetséges, hogy a kisgyermekkori testi arányokat mutatja. Ezért a vizsgálati módszer, ami 7 éves kortól ad pontos értékeket, ez alatti korban pontatlanabb értékeket adhat.

Az ismételt vizsgálat megerősíti az első mérés megállapításait, eredményeit, nagyobb eltérés esetén módosításra kerülhet a sportágajánlás. Azonban, ha nem alkati sportágajánlásra van szükség, hanem a gyermek megfelelő fejlődésének követésére, akkor pedig a többszöri vizsgálat mutatja pontosan a fejlődést. Gyakran előfordul, hogy egy betegség vagy a születés körüli események miatt a gyermek fejlődése lemarad. Ilyenkor az éves antropometriai vizsgálat segít észrevenni a fejlődés ütemében történő változást. Természetesen ez akkor igaz, ha van több mérés, hiszen ekkor lehet összehasonlítani az eredményeket önmagukkal a gyermek egyedi fejlődésének követéséhez.

Túlterhelés

Ennek az ellenkezője is előfordulhat, amikor valamilyen túlterhelés, stressz, a gyermek számára túl intenzív edzés hatására a fejlődés felgyorsul és a koránál fejlettebb lesz a gyermek. Ilyenkor kezdetben nagyobb a gyermek terhelhetősége, de később, amikor a fejlődési potenciál kimerül, a fejlődés, vagy a teljesítmény alul maradhat a társainál.

Ez leginkább sportoló gyermekeknél szokott előfordulni, de akár növekedési lemaradást is okozhat és a gyermek nem éri el a várható testmagasságot. Ezért is fontos a rendszeresen sportoló gyermekeket ilyen szempontból is vizsgálni. Ennek kiszűréséhez is több vizsgálati eredmény, rendszeres kontroll antropometriai vizsgálat szükséges.

Amennyiben pedig – legyen gyermek vagy felnőtt a vizsgált személy – súlyfelesleget mutat az eredmény akár a testzsírszázalék, akár a bőrredők jelentős emelkedett értékeiben jelezve az eltérést, szintén hasznos a kontroll vizsgálat. Gyakran előfordul, hogy a súlyfelesleg nem mutatkozik meg a mérlegre állva, így a súlycsökkentés sem követhető megfelelően a mérlegen történő méretkezéssel.

Előfordul, hogy a fogyókúra során megkezdett edzéssel az izomtömeg elkezd növekedni, így szintén nem jól kontrollálható csak a testsúly követésével a megfelelő fogyókúra. Az antropometria vizsgálat során azonban a bőrredők és egyéb adatok (test átmérők, körfogat) nyomon követésével jól kontrollálható, hogy a felesleges zsír valóban elkezdett-e csökkeni.

Ennek ellenkezője is előfordul, amikor valakinek a testsúlyát kell növelnie, akár összességében egy alacsony súly miatt, akár azért, mert a testzsírszázalék alacsony, ami nemcsak anorexia estén fordul elő, hanem eltúlzott sportolás negatív következményeként is.

Gyakran látható ez a szabadidő sportolók körében elterjedt hosszú távokat futó, maraton versenyekre járó felnőtteknél. Úgyszintén problémákat okozhat az alacsony zsírtömeg mellett az alacsony izomszázalék is, ami jól meghatározható a méréssel és ilyenkor szintén javasolt a kontroll a változások követéséhez.

A rendszeres mozgást elkezdők jelentős része a fittség és a jó alak miatt kezd el mozogni. Az alap antropometriai mérés mellé a kontroll mérésekkel az izomépítés nagysága, a testméretek arányai, a különböző testkörfogatok jól dokumentálhatóak a precíz mérés és a pontos mérőeszközök segítségével. Így a kontroll vizsgálatok az edzésterv kialakításához, módosításához kiválóan felhasználhatóak. A testépítők számára pedig kifejezetten nagy segítség az elért eredmények megfelelő nyomon követése. Természetesen itt is nagyon fontos, hogy az adatok helyes felhasználásához több antropometriai mérésre van szükség.

A fenti példák is mutatják, hogy a többszöri mérés mind a szabadidő sportoló számára, mind pedig a versenyszerűen sportolók számára hasznosak. Ugyanúgy, ahogy a gyermekek és a felnőttek számára is hasznosak eltérések esetében a kontroll vizsgálatok. A kontroll időpontja függ, attól, hogy mi látható az első, alap antropometriai mérés során, van-e valami eltérés, akár az egyéni életkorbeli változások miatt, akár a hasonló korúak átlag eredményeihez képest, ami indokolja a kontroll vizsgálatot. Illetve attól is függ, hogy mi a célja a vizsgálatnak az aktív sportolás testalkat és testösszetétel változásainak követése, izomépítés, testsúlycsökkentés vagy akár alacsony testzsírszázalék miatti testsúlynövelés.