Az itt található vizsgálatok közül igény szerinti csomagot állíthatsz össze.

Egy gyereknek szüksége van sikerélményre akkor, amikor elkezd sportolni. Különben egy idő után nem tud lépést tartani a többiekkel, nem viszik az edzők versenyre, így nemcsak barátokat veszít, de a mozgástól is elmegy a kedve. Ezért fontos, hogy az alkatának legmegfelelőbb sportot válassza, mert így leli majd örömét benne, ritkábban fog lesérülni, s remélhetőleg minél hosszabb távon fogja űzni, egyre jobb teljesítménnyel.

Komplett terhelés-élettani vizsgálat:

Hogyan segít a terheléses vizsgálat elkerülni a túlzott terhelést és annak élettani kockázatait? Terhelés (spiroergometriás) vizsgálatunkkal az élettani működés optimumát határozzuk meg személyre szabottan. A szívműködés, a keringés állapota, a légzésfunkciók, a vérnyomás alkalmazkodása a terheléshez testmozgás, sportolás közben, és az egészséges civil életben végzendő munkához.

Pszichológiai vizsgálat:

A vizsgálat része egy beszélgetés a szülőkkel, majd külön a gyerekkel, melynek során minden fontos részletre kiterjedő felmérés készül a gyerek elsősorban sporttal kapcsolatos mentális képességeiről. Elsődleges célja a sportszempontból fontos, főbb jellemzők, adottságok, tulajdonságok felmérése, meghatározása. A vizsgálat időtartama kb. 2-2,5 óra, egy vagy két külön alkalommal.

Sportantropometriai vizsgálat:

A vizsgálattal megállapítjuk a testalkattípust, erősíthetőséget, hízékonyságot, optimális testtömeget és terhelhetőséget. A testalkat megállapítása, a testösszetétel jellemzése, a várható felnőttkori testmagasság előre jelzése alapján ad iránymutatást a sportágválasztáshoz. Segítségével meg tudjuk állapítani, hogy van-e eltérés egy gyermek biológiai és naptári életkora között. A vizsgálat során a test különféle paramétereinek (pl. hosszúságok, kerületek, átmérők) mérése és számítógépes  elemzése történik.

Összesen huszonnégy ponton mérjük meg a testet (pl. testsúly, testmagasság, csontszélesség, bőrredőinek vastagsága stb.), speciális eszközökkel, fájdalommentesen. Mindez maximum húsz percet vesz igénybe. Az eredményeket egy számítógépes program segítségével feldolgozzuk, így a rendelkezésre álló statisztikai adatok alapján közel 90%-os biztonsággal meg tudjuk állapítani a számára ideális sportága(ka)t és az ajánlott intenzitást. Sőt, ezzel összefüggésben a gyermek szellemi képességeire, leendő tanulmányi eredményeire is utalunk az egyénre szóló értékelésben.

Mozgásszervi vizsgálat:

A vizsgálat segítségével kiszűrhetőek azok a rendellenességek, amelyek egy adott sportág hosszútávú, versenyszerű gyakorlása esetén akadályozhatják a sportoló teljesítményének javulását, illetve fokozott mértékű egészségkárosodást okozhatnak. Vizsgálat időtartama kb. 40 perc.

Sportági megfigyelés:

A sportantropometriai és a pszichológiai vizsgálatok eredményeit figyelembe véve, a leginkább valószínűsíthető 1-3 sportágban a szülőkkel való konzultáció után sportáganként 2 hét „próbaedzésen” való részvételt biztosítunk a kiválasztott sportklubban. Ennek során a sportág utánpótlás nevelő szakedzői megfigyelik, felmérik a gyerek képességeit az adott sportra vonatkozóan, illetve a gyerek is „belekóstolhat” az adott sportágba.

Szakvélemény:

Az előbb felsorolt vizsgálatok és megfigyelések eredményeinek összegzése és elemzése alapján adunk szakvéleményt, amelyet a befejező konzultáció során ismertetünk a szülőkkel.

A felmérés leginkább 7-12 éves kor között javasolt.

7 éves kor előtt a vizsgálatok pontossága nem teljesen kielégítő, illetve 12 éves kor után már kevés sportot lehet azzal az eséllyel elkezdeni, hogy abban magas szintre jusson a sportoló. Kivételek természetesen mindig lehetnek, így a vizsgálatot ezen életkoron kívül is elvégezzük, de csak valóban indokolt esetekben, a szülőkkel történő egyeztetés alapján.

Táplálkozás:

A táplálkozásra nem csak a sportolóknak kell odafigyelni. Különösen akkor célszerű foglalkozni e kérdéssel, ha a teljesítmény ingadozó, lassan fejlődsz, hiába edzel nincs eredménye, gyenge az immunrendszered ami miatt sokszor betegeskedsz, állandóan fáradt vagy, súlyproblémával küzdesz, hízni, izmosodni szeretnél, de sehogyan sem megy, és emésztőrendszeri problémák esetén (hasfájás, székrekedés, hasmenés, gyomorsav probléma). Ez a szolgáltatás online és személyes tanácsadás formájában is igényelhető.

Szakkönyvek:

Sporttáplálkozás a maximális teljesítményhez (Silye Gabriella)
Fejben dől el, avagy sportpszichológia mindenkinek (Gyömbér Noémi – Hevesi Krisztina – Imre Tóvári Zsuzsanna – Kovács Krisztina – Dr. Lénárt Ágota – Menczel Zsuzsanna )
Hogyan válasszak sportágat?