Az egészséges és eredményes sportolást segítjük a sportegyesületekben.

A sikerélményt, az eredményességet, és a reális célok kitűzését segítjük felméréseinkkel. További előny az egyén testi adottságainak optimálisabb kihasználása, erősségek, gyengeségek, fejlődési lehetőségek feltárása, a felkészülés hatékonyabbá válik, a formaidőzítés javul és csökken a sérülések veszélye.

A sportantropometriai mérés az edzők munkáját megkönnyíti és eredményesebbé teszi.

Nézd meg miért választotta Horváth Zsanett ifjúsági Európa-bajnok a triatlont?

Sportantropometriai a sikerélményt nyújtó edzéshez, sportoláshoz.

A testalkat vizsgálat egy útmutató, hogy a gyerek sikereket érhessen el, és ez által még nagyobb kedvvel sportoljon.

A sportantropometriai vizsgálat olyan genetikailag meghatározott tényezőket tár fel, amiket edzésekkel befolyásolni nem lehet. A csontok vastagsága például meghatározza, hogy mennyi izom képes rajta megtapadni, de a felnőttkori várható testmagasságot sem igazán lehet megváltoztatni.

A testalkat vizsgálattal ezt a megváltoztathatatlan vázszerkezetet mérjük fel és határozzuk meg, majd az orvos tudomány sok évtizedes tapasztalatai és az eddigi több, mint százezres mérés alapján javaslatot adunk arra nézve, hogy az egyéni testalkati sajátosságokkal mekkora esély van a sikerek elérésére. Kifejezetten indokolt esetektől eltekintve a sportantropometriai vizsgálat után semmilyen sportágtól nem tiltunk el senkit.

Ha valaki komoly sportcélokat tűz ki maga elé, kifejezetten tanácsos figyelembe venni ezeket a testi adottságokat és nem kizárólag az edző ránézésre kialakított véleményben bízni. Mert mondjuk, ha a várható felnőttkori testmagasság 160 cm-nél megáll, akkor valószínűleg nehézségei lesznek kosárlabdásként, de akár úszóként is. A szülők testmagassága nem ad megbízható támpontot!

22071413_s

Ha csupán az a cél, hogy megszeresse a sportokat a gyerkőc, akkor is célszerű olyan sportágakkal próbálkozni, ahol testalkatának köszönhetően könnyen veheti az akadályokat, így kisebb eséllyel megy el a kedve az adott sportágtól.

A testalkatvizsgálat nem szentírás, viszont mindennek az alapja, a váza. Erre épül aztán az egyén állóképessége, kitartása, elhivatottsága, személyes érdeklődése és persze a készségei (egyensúly-, vagy labdaérzés, stb.). Ha a gyerek rajong valamelyik sportért, de az ajánlásban nincs benne és nem is kifejezetten káros a szervezetére nézve, akkor semmi akadálya annak, hogy folytassa azt, csupán azzal kell számolni, hogy valószínűleg nem lesz a dobogó tetején világversenyeken. Ha úgyis csak az a fontos, hogy szeressen sportolni, akkor ez már ezzel a rajongással meg is van oldva.

Versenysportnál viszont nem egyszer előfordul az, hogy két, teljesen azonos edzésmunkát végző fiatal közül az egyik látszólag minden ok nélkül gyengébben teljesít, aminek sok esetben a genetikailag meghatározott testalkat az oka.

“Gyermekem futó atlétaként évekig nyert versenyeket hosszútávon. Majd egyre gyengébben teljesített. Keresve az okot, rátaláltam Dr. Petrekanits Mátéra. A tanár úr megállapította, hogy gyermekem testében az izom és a csont mennyisége magas, ilyen adottságokkal remek sprinter lehetett volna. Ezt követően a tanár úr tanácsára rövidebb távon kezdett versenyezni, aminek hatására javultak is az eredményei, de sprinter már soha többé nem lehet belőle. Ugyanis jó néhány éve nem az alkatának megfelelően edzett, ami mára már visszafordíthatatlan.” Bánhegyi Péter édesapa

A méréseinkkel olyan genetikailag meghatározott adottságokat tárunk fel, amelyeket semmilyen edzéssel, semmilyen akaraterővel nem lehet megváltoztatni!
Mik ezek?

 • várható felnőtt kori testmagasság (3 cm-en belül, 87%-os beválással),
 • testalkat, testösszetétel,
 • biológiai kor (a naptári kortól eltérhet, ami megtévesztő),
 • hízásra való hajlam,
 • optimális testtömeg,
 • erősíthetőség (!!!itt is igaz, hogy nem vagyunk egyformák!!!).

Milyen egyedi testi adottságokat mérünk?

 • testsúly,
 • testmagasság,
 • csontszélességek,
 • bőrredők vastagsága
 • különböző ponton test kerületek
 • mellkas szélesség, mellkas mélység, csípő szélesség, váll szélesség

A sportantropometriai mérés során 24 ponton mérjük meg a testet speciális, nagy pontosságú, egyedi mérőeszközökkel. A mérés alsó ruházatban történik, és fájdalommentes. Ezen adatok alapján adunk tanácsot sportoláshoz, csapatsporton belül a legideálisabb poszt megválasztásához, ezen kívül pedig az edzés mód, és edzés intenzitás meghatározásához.

Néhány referencia: 

FTC Kft., MTK Hungária FC, Magyar Sí Szövetség, Arashi Karate Sportclub – AC-Sinus Harcművészeti Sportegyesület, Senshi Karate Club, Budajenő Kempo SE, Békéscsaba 1912 Előre Kft., Budapesti Sportszövetségek Szövetsége, Postás SE, Új Lombard Kft., Multi SE, DKSE, Békéscsabai Kosárlabda Club, Vác Városi Evezős Club, MJSZ, Illés Akadémia, PMFC, Paksi FC, BSVSC, KTE Labdarúgó Kft., Honvéd FC Kft., Goldball ’94 FC, Óbudai Kézilabda Sportiskola, Pénzügyőr Sportegyesület, DVTC SE, Szentesi Párducok UP SIE, Balatoni Triatlon Team, Gödöllői Bocskai SE, Bajnokok Olimpia SE, Dunakanyar-Vác Labdarúgó Kft., V. ker. Önkormányzat, Budai XI. Sportegyesület, Esztergomi Küllőszaggatók Kerékpár Egyesület, GFS Motorsport Egyesület, Esztergomi Hajós Egylet 1907, Center Motorsport Club, Sziget DSE. Siófok KC Kft., Mosonmagyaróvári Vízi Egyesület, Hófehér Fóka Úszóiskola, Veresegyházi Triatlon Sport Utánpótlásért Alapítvány

Partnerek:

MLSZ-logo mol-tehetsegtamogato-logo intersport-logo KK_Kölyökkézilabda-fejléc_980 Nagy Sportágválasztó

Sportegyesületek számára egyedi igényeikre szabottan kedvező ajánlatot dolgozunk ki! A vizsgálatainkkal helybe megyünk.

Add meg adataidat most (nincs semmi kötelezettség), hogy minél hamarabb tudjatok előnyt kovácsolni tanácsadásainkból. Két munkanapon belül felvesszük veled a kapcsolatot.